Marktplein Mechelen

Clubhuis GC Keerbergen

GC Kampenhout

Clubhuis Keerbergen

Clubhuis GC Millennium

Golf Club Winge

GC Winge vanuit de lucht

Het Rooj Bed & Breakfast, comfortabele uitvalsbasis in het Hageland

GC du Bercuit

Verrassende golfbanen en hotels bij onze zuiderburen…


Wie onder golfliefhebbers over golf in België spreekt hoort hierbij meestal twee of drie namen van golfbanen noemen die vanouds veel landgenoten trekken. Deze namen zal ik hier achterwege laten maar met plezier vestig ik hierbij de aandacht op een aantal andere banen en een hotelketen die een bezoek aan onze Bourgondische Zuiderburen de moeite waard maken. Op een na zijn deze (vier) banen in Vlaanderen gelegen in de (ruime) omgeving van Brussel. De vijfde ligt in Wallonië vlak onder de taalgrens, die overigens, zo leert de ervaring, zeer strikt wordt gehanteerd. 


Kampenhout


Midden in de witlofstreek tussen Mechelen en Leuven treffen we de Golfclub Kampenhout. Het agrarisch karakter van de streek wordt benadrukt doordat je de club via diverse kasseienstroken bereikt en het clubhuis, secretariaat en restaurant er is gevestigd in wat vroeger een boerenhoeve is geweest. Naast het golfterrein ligt het oorspronkelijk middeleeuwse kasteel Wilder. De golfbaan is compact vormgegeven in het vlakke landschap. De diverse fairways grenzen veelal aan elkaar en het is geen uitzondering dat een bal op een naastgelegen hole terechtkomt. De baan biedt goede mogelijkheden ook voor hogere handicappers tot een mooie score. Belangrijk is daarbij ook dat de meeste holes nagenoeg vlak zijn en meestal geen uitgebreide studie vragen alvorens men kan putten. Overduidelijk is dat deze baan in de buurt van vliegveld Zaventem ligt. Op de dag van ons bezoek was de wind zo dat we talloze vliegtuigen zagen en hoorden overkomen. Alles bijeen een niet heel bijzondere maar zeker wel prima baan.

In Martin's Patershof heeft U kans op een dergelijk raam in uw hotelkamer...


Martin's Patershof


Hotel Martin’s Patershof is oorspronkelijk een Minderbroederskerk in Mechelen die met behoud van diverse karakteristieke stijlelementen is omgetoverd tot een eigentijds viersterrenhotel. Zo kennen veel kamers een gebrandschilderd raam, kolommen en spitsbogen. Een verblijf in Martin’s Patershof is in alle opzichten een hemelse ervaring. Slapen tussen dikke kerkmuren, in het sprookjesachtige licht van glas-in-loodramen en genieten van hedendaags comfort: Het is uniek in de wereld.


Keerbergen


In dezelfde streek maar dan midden in een wijk met mooie villa’s treffen we Golfclub Keerbergen. Naast deze golfbaan ligt een groot meer dat pas bij de allerlaatste hole in het spel komt. Daarnaast zijn er op de baan nog wel diverse kleinere (en soms verraderlijke) waterhindernissen. Even inslaan op de driving range kost hier geen jeton of wat dan ook. De ballen zijn er gratis (en ook van wat mindere kwaliteit). Van deze populaire golfclub (met meer dan 1000 leden) zijn veel Nederlanders lid en wij begrijpen waarom. Het is een schitterende parklandbaan, hier en daar wat smal en over het algemeen vlak. Om de baan heen treft men diverse huizen die uitstralen dat het leven hier goed en niet armzalig is. Het gerieflijke clubhuis biedt prima zicht op met name hole 18 die in een sierlijke boog om het eerdergenoemde meer gekruld ligt.

Op GC Millennium is water een belangrijke factor

Millennium


Meer naar het oosten in de buurt van Beringen bezochten we Millennium, een golfresort dat, gelet op de naam niet zo verrassend, in 2000 werd geopend. Water is op deze baan een belangrijke factor. Diverse holes grenzen aan de naast het complex gelegen Paalse plas. Al dat water in de nabijheid maakt zo’n baan kennelijk ook heel aantrekkelijk voor Canadese ganzen die in grote aantallen op deze baan rondlopen. De vogels zelf zijn nog niet eens zo hinderlijk maar wel datgene wat zij bij hun verblijf op de baan (in grote hoeveelheden) laten vallen. Jammer maar onvermijdelijk zowel voor de baanbeheerder als voor de bezoeker. De door de Belgische Bruno Steensels ontworpen golfbaan loopt deels langs de autosnelweg en dat is ook wel te horen. De vlakke baan voldoet aan alle eisen maar mist wat mij betreft sfeer, wellicht vanwege de commerciële opzet van het geheel. Geen wezenlijke kritiek op deze baan dus maar toch mist hij een, althans voor ondergetekende, aansprekend karakter.


Martin's Klooster


In het oude (en gezellige) centrum van Leuven logeerden we in Hotel Martin's Klooster. Dit hotel met viersterren-faciliteiten is gevestigd in een voormalig klooster daterend uit de 16e eeuw. Het is er modern ingericht en uiterst comfortabel terwijl op sommige punten het oorspronkelijk karakter van dit gebouw weer tevoorschijn komt. Een verrassende en gerieflijke combinatie van oud en nieuw in dit hotel.


Winge


Op een klein halfuurtje van Leuven treffen we Winge Golf en Country Club. In dit zo op het oog vlakke Hageland waren we achteraf toch erg content dat we voor onze ronde de beschikking hadden over een buggy want onderweg moest er flink geklommen en gedaald worden. Hole 1 is een rustige binnenkomer, tijdelijk enigszins aangepast wegens de aanbouw van een nieuw clubhuis. Hole 2 en 3 blijken al meteen taaie tegenstanders. Beide holes kennen schuin opzij aflopende fairways en zijn vanaf de teebox niet goed te overzien. De landelijke ligging van de baan wordt onderstreept door velden met tarwe, mais en een enkele boomgaard die het geheel omzomen. De ruime opzet van het geheel blijkt ook uit het feit dat er soms tussen diverse holes behoorlijke afstanden moeten worden overbrugd. Heerlijk nagenieten op deze karakteristieke baan kan op het terras bij het oude clubhuis met uitzicht op de driving range waar men de ballen in het water slaat.

Martin's Grand Hotel


Dit hotel en het aanpalende Martins Lodge bevindt zich op 20 minuten rijden van het centrum van Brussel. Karakteristiek is hier vooral het bijbehorende restaurant La Sucrerie ondergebracht in een suikerfabriek uit de 19 eeuw. Met name de plafonds en de dakondersteunende pilaren trekken hier het oog op een verrassende manier. De koks laten zich hier toch kennelijk niet te zeer door afleiden want ook hetgeen er wordt opgediend kan delicieux genoemd worden.


Het Rooj Bed & Breakfast


Voor wie er de voorkeur aan geeft te overnachten in een B&B spotten wij in de nabijheid van de golf en Country Club Winge een prima adres in Sint-Pieters-Rode. Deze Het Rooj Bed & Breakfast, een volledig afgescheiden deel van een langgevelhoeve, vormt een prima rustige en comfortabele uitvalsbasis voor sportieve of andere activiteiten in dit gebied. Vanuit uw kamer heeft u er een fantastisch zicht op de weidse velden en valleien van het Hageland.

GC du Bercuit

Bercuit


Golf is in België, zeker in vergelijking met Nederland, nog een sport voor de happy few. Je voelt je vaak wat bevoorrecht bij het binnengaan van een Belgische golfclub. Dat geldt zeker voor Golf du Bercuit. Onbedoeld kent de entree van de club al een soort drempel: De toegangsweg naar de club kent een hellingspercentage van 14%! De gebouwen waarin clubhuis, restaurant en kantoren zijn ondergebracht zijn modern en ruim opgezet. De golfbaan in het heuvelachtige land is ook ruim van karakter, fantastisch ontworpen en uitstekend onderhouden maar pittig om te bespelen. Ook deze baan is omgeven door kostbare villa’s in uiteenlopende stijlen. Opvallend (en tekenend voor de ruime opzet) is dat een hek of andere afrastering tussen baan en villatuinen hier veelal ontbreekt. Voor wie op deze baan gaat golfen op een warme dag: Neem zwemkleding mee want naast het terras van het clubhuis is een zwembad waar men heerlijk kan afkoelen. Golf op Bercuit: Een feestje!

Clubhuis (met zwembad!) GC du Bercuit

GC Kampenhout

Huisregels bij GC Keerbergen

Clubhuis GC & CC Winge

Het Rooj Bed & Breakfast, comfortabele uitvalsbasis in het Hageland

Hole 18 van Golf du Bercuit

Onbedoeld kent de entree van Golf du Bercuit al een soort drempel: De toegangsweg naar de club kent een hellingspercentage van 14%!