Kananaskis

Kananaskis

Canmore GC.

Fairmont Springs GC.

Golf in de imponerende Canadese Rockies


Echt waar: Rondreizen in de Canadese Rocky Mountains is een overweldigende ervaring! De KLM brengt je rechtstreeks naar Calgary van waaruit je de Rockies al aan de horizon ziet liggen. Komend vanuit een hectisch en druk Nederland is het verschil indrukwekkend. Het is er ruim, men lijkt er geen haast te hebben, de mensen zijn er vriendelijk en service-minded en vooral de natuur is er imponerend. Voor een rondje golf zijn er hier plenty mogelijkheden. Het spelen in het decor van de Rockies heeft als bijkomend voordeel dat je er verder slaat dan je thuis gewend bent doordat de banen daar gemiddeld op zo’n 1500 meter hoogte liggen. Golf is onder Canadezen erg populair. Comfort speelt er een belangrijke rol. Nergens tijdens mijn rondgang zag ik spelers met een tas op de rug een ronde maken, slechts op één baan werden golftrolleys gebruikt en, als het weer er naar is, kiest een Canadees er graag voor op sandalen of slippers de baan in te gaan. Deze slippers zijn dan wel voorzien van soft-spikes. Kortom: Golf op deze bestemming is een relaxte aangelegenheid.


Heritage Pointe


Vanuit het comfortabele Delta Calgary South Hotel is het een kwartiertje rijden naar de Heritage Pointe Golf Club. Men heeft hier een 27- holes faciliteit met een uitstekende naam in deze omgeving. De Desert Course die wij speelden wordt er aangeduid als links course. De baan heeft inderdaad een open karakter en de rough is onverbiddelijk maar het is toch veeleer een uitstekend onderhouden parkland baan. Voor alle golfers, ook voor beginners is dit een

Heritage Pointe GC.

prettige baan. De service is er, zeker voor onze Europese begrippen, zeer compleet. Bij aankomst wordt bij de “Bag Drop” de golftas direct aangepakt en op een electrocar geplaatst die voor de speler wordt klaargezet. Het restaurant van deze club blijkt prima, het ontbijt kunnen we er aanbevelen. Alles bij elkaar een prettige kennismaking met golf in Alberta maar de Rockies aan de horizon maken ons wel nieuwsgierig...


Kananaskis


Wie via Trans Canada Highway vanuit Calgary de Rocky Mountains binnenrijdt treft er, eenmaal in de bergen, meteen al de afslag naar de Kananaskis Trail, de weg door het dal van de gelijknamige rivier.  In dit dal zijn naar een ontwerp van Robert Trent Jones Sr. twee golfbanen gecreëerd. Genoemde golfarchitect zei over deze locatie: “Het is de beste natuurlijke omgeving waarmee ik ooit heb gewerkt.” Het decor van beide banen is inderdaad indrukwekkend en wordt gevormd door onder meer de bergmassieven Mount Kidd en Mount Lorette die ieder aan een van de beide banen hun naam leenden. Beide banen liggen in een vlak terrein en worden doorsneden door de Kananaskis River. Zoals blijkt uit de bezettingsgraad zijn deze banen erg populair en er wordt daarom van de spelers wel verwacht dat men zich aan vlot schema houdt. Bij de start krijgt men direct al de gewenste doorkomsttijden na iedere vier holes mee.  Een stuk hoger tegen de helling van Mount Kidd ligt Kananaskis Village (met een mooi uitzicht over beide golfbanen) waar we in de Delta Lodge een gastvrij onderkomen vonden. 

In Canmore vonden we, iets buiten het centrum, onderdak in het Radisson Hotel, een gewilde pleisterplaats voor o.m. bustoeristen.  


Canmore Golf


ClubAan de rand van Canmore aan de oever van de Bow River treffen we deze verenigings-golfbaan die al van 1926 dateert. Het is een helemaal vlakke en ruime baan. Alleen op deze baan trof ik handtrolleys en werd er veel gelopen. Het is kennelijk de broedplaats voor jong talent. Er zijn uitgebreide oefenfacliteiten en jeugd is er ruim vertegenwoordigd. Deze prima baan ligt tegen het centrum van Canmore aan en biedt daarbij een heerlijk en goed betaalbaar restaurant. Geen wonder dat het er steeds gezellig druk blijkt te zijn.

Silvertip Resort vanaf het terras.

Silvertip


Iets buiten het centrum van Canmore op de op het zuiden georiënteerde berghelling van de Bow River Valley treffen we het Silvertip Resort met de gelijknamige 18-holes golfbaan. De baan is buitengewoon ruim van opzet en kent vanaf nagenoeg elk punt op de baan een prachtig decor. Daarin speelt het bergmassief de Three Sisters aan de overkant van de Bow Valley een belangrijke rol. Ook speltechnisch dient dit bergmassief in het oog te worden gehouden want door de (wortel-)groeirichting van het “bentgrass” op de greens heeft de bal snel de neiging in de richting van de Three Sisters (het zuiden) af te buigen. Dit klinkt wellicht als een sprookje maar blijkt maar al te waar!  Op diverse plaatsen rond de baan ziet men er, overigens steeds op gepaste afstand, riante meestal houten landhuizen en appartementsgebouwen. Ofschoon ieder huis een eigen architectuur kent maakt het geheel toch een rustige indruk door het voorgeschreven beperkte kleurenspectrum. De baan kent enkele spectaculaire holes waarbij met name de gegeven hoogteverschillen zijn benut. Hole 18 is daarvan een voorbeeld en niet alleen voor de spelers maar ook voor de bezoekers op het terras bij het clubhuis die een hoog overzicht op de binnenkomers hebben.


Stewart Creek


Ten zuiden van Canmore ligt onder aan de bergketen van de Three Sisters deze golfbaan. Op onze weg vanuit Canmore naar deze baan zagen we niet alleen oude mijningangen maar ook een eland die op zijn gemak in de berm stond te fourageren.
Gelegen tegen de berghelling moet er op deze golfbaan tussen de diverse holes nogal geklommen en gedaald worden. Een buggy is hier onmisbaar en niet alleen vanwege de hoogteverschillen ook de afstanden tussen de afzonderlijke holes zijn hier aanzienlijk. De baan ligt midden in  een voormalig steenkolenmijngebied. Ook op de baan zijn nog enkele niet meer gebruikte mijn ingangen te vinden. Daarnaast troffen we er oude kolenwagons en bij sommige tee’s mijnlampen die de diverse aftstanden markeren. Net als de baan maakt het clubhuis een zeer verzorgde indruk.


Fairmont Springs


Het Fairmont Springs Hotel in Banff is een begrip in de Canadese Rocky Mountains. Het is een reusachtig groot klassiek hotel (bijna 800 kamers!) gelegen op een berghelling die uitkijkt over de vallei van de Bow River en het plaatsje Banff. De bijbehorende golfbaan is al evenzeer een bekende verschijning in de lijstjes met mooiste golfbanen. Bij aankomst wordt het oog direct getrokken door het uitzonderlijk gevormde clubhuis. Dat is gebouwd in de vorm van een Indiaanse tipi. Net als in een echte indianentent wordt het midden ervan ingenomen door een grote haard.
De personeelsleden die de gasten ontvangen bij de “bag-drop” zijn gekleed in klassieke uniformen waarbij vooral de plusfours met schotse ruit in het oog springen.
De 18-holes-baan is gelegen in het dal van de Bow River en een aantal holes zijn vlak naast de rivier gesitueerd. Door deze ligging is het grootste deel van de baan vlak. Een niet te missen uitzondering is hole 15 waarbij de teebox zich bevindt op een verhoging tegen de berghelling en vlak onder het majestueuze hotel. Vanaf de afslag moet hier de rivier overgeslagen worden. Vergeet verder op deze hole niet achterom te kijken voor een spectaculair zicht op het hotel.
Deze golfbaan  kan zonder meer een echte klassieker worden genoemd. Bij iedere hole is op een bordje de nodige historische achtergronden van de betreffende hole te vinden.
Alles bijeen: Een speciale baan. 

Buiten de golfbanen is er in de Rockies nog heel veel te doen. Wandelen, heli-tours (spectaculair langs de berghellingen) http://kheli.com, mountainbiken, raften http://rafting.ca/, paardrijden en vissen vormen nog maar een greep uit de vele mogelijkheden hier. Raadpleeg daarvoor: http://www.travelalberta.com
http://www.visitcalgary.com/
http://www.kananaskis.com/things-to-do.htm
http://www.banff.com/

Slippers met spikes!

Met zo'n bus kan je het Columbia Icefield op!

Starterslobby op Fairmont Springs GC.