In de haven van Paphos

Aphrodite Hills

straatbeeld Kakopetria

klooster in Troodos

Cyprus, een goddelijk eiland

Voor wie een reis- én woonbestemming zoekt buiten de stromen van het massatoerisme, is het exotische Cyprus een prima reisdoel. Al in de klassieke oudheid was de schoonheid van dit eiland veelgeroemd. Niet voor niets leert de legende dat Aphrodite, godin van de schoonheid en de liefde, aan de kust van Cyprus is geboren uit het schuim van de zee! De ligging van het eiland in het oosten van de Middellandse Zee (70 km ten zuiden van Turkije en 100 km ten westen van Syrië) garandeert een aantrekkelijk en stabiel klimaat (in midwinter is 19 graden niet ongebruikelijk en in hoogzomer is het gemiddeld 33 graden). Vanuit Amsterdam is er dagelijks een lijnvlucht (dus met acceptabele vertrek- en aankomsttijden) waarmee men binnen 4 uur in Paphos of Larnaka arriveert. Cyprus, sinds mei 2004 lid van de Europese Unie, is een moderne staat met een uitstekende infrastructuur en zeer goede medische voorzieningen. Dit alles maakt dat al diverse buitenlanders, en dan vooral Britten, het eiland als (al dan niet seizoengebonden) woonplaats gekozen hebben. De drie belangrijkste golfbanen van het eiland zijn gelegen rond Paphos.
De Cypriotische overheid heeft de ontwikkeling van nieuwe golfbanen tot een belangrijk beleidsdoel gemaakt. Het streven is om, mettertijd, in totaal 14 golfbanen te realiseren.

Uit contacten met Westeuropeanen die eerder de stap naar Cyprus waagden blijkt dat men erg te spreken is over de vriendelijke en voorkomende volksaard van de lokale bewoners terwijl daarnaast ook comfortabel is dat de Engelse taal door bijna iedereen op het eiland wordt gesproken.
Sprekend over Cyprus mag de rijkdom aan interessante archeologische vondsten niet onvermeld blijven. De overheid heeft er veel aan gedaan deze vindplaatsen goed toegankelijk voor het publiek te maken. Zo is het boeiend de diverse opgravingen van het oude Paphos, de hoofdstad van het eiland in de Romeinse tijd, te bezichtigen, waarbij speciaal de goedgeconserveerde vloermozaïeken in het oog springen. Verder naar het westen vindt men de opgravingen van het historische stadje Kourion met overblijfselen van huizen, kerken en een amfitheater uit voorbije eeuwen.
Ook aan natuurschoon heeft het land veel te bieden. Naast de subtropische kuststrook zijn er in het binnenland behoorlijke bergen te vinden (’s-winters kan er geskied worden) in het Troodos gebied met een hoogste piek van bijna 2000 meter, de Olympus. Dit uitgestrekte berggebied is met dichte wouden begroeid. Hier en daar vindt men daarin afgelegen kloosters en kleine dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.


Minthis Hills Golf Club


Deze 18 holes baan, op 20 autominuten buiten Paphos, dateert van 1994 stond tot voor kort bekend als Tsada Golf Club. Recent is deze baan geheel gerenoveerd en van een nieuw irrigatiesysteem voorzien. Aan de constructie van het nieuwe clubhuis werd tijdens ons bezoek nog gewerkt. De baan biedt, zeker na de renovatie een interessant concept. Waterschaarste speelt op het eilend altijd een rol. Daarom is interessant dat hier een ingenieus systeem van goten naast de fairways is ontwikkeld waardoor al het water dat op de baan valt toegeleid wordt naar grote bassins die weer voor irrigatie kunnen worden benut. Doordat de baan op ruim 500 meter hoogte is gesitueerd is hier ook op warme dagen goed te spelen omdat er altijd wel een fris briesje staat. De baan is tegen een berghelling aan gebouwd en daardoor vertonen veel fairways een helling naar links of rechts. Goede plaatsing van de drive aan de bovenkant van de slope is uiteraard geboden. Niet onvermeld dient tenslotte de korte par 4- hole 14 te blijven. Men wordt hier uitgenodigd een helling op te gaan om vanaf de verhoogde teebox over een vallei te slaan. De vraag is hier in hoeverre kan ik recht naar de pin gaan; de carry moet dan vanaf geel zo’n 200 meter bedragen. Interessant en uitdagend. (Ondergetekende haalde het niet en wil het graag nog eens proberen!)

Heritage Pointe GC.

Secret Valley Golf Club


Zo’n 18 kilometer ten oosten van Paphos, ter hoogte van de rots in zee die als geboorteplaats van Aphrodite wordt aangemerkt, ligt iets landinwaarts deze wonderschone baan. We bespeelden de baan begin december en werden verrast door een enorme bloemenpracht. In eerste instantie voelt men zich wat overweldigd door deze jubelende natuurverschijnselen in deze luwe vallei maar in het spel was onze ervaring dat het tegelijk zeer inspirerend werkt.
De architect Iacovos Iacovou is er overtuigend in geslaagd de golfbaan op te laten gaan in de omringende natuur. De 18 holes zijn vindingrijk in elkaar gepast en tegelijk heeft men kans gezien grote bomen hierbij te ontzien. Door de weelderige begroeing is het telkens weer een verrassing een volgende hole aan te treffen. Soms blijft het zelfs vanaf de teebox raadselachtig hoe de baan loopt zoals bij hole 6 een dog-leg naar rechts die verkort kan worden door over een indicatiepaal te slaan. De greens vertonen soms de sporen van intensief gebruik van deze baan maar toch slaagt men er zeker in een behoorlijk kwaliteitsniveau te handhaven. Deze greens zijn zeker snel te noemen maar de voor velen (waaronder ondergetekende) belangrijkste moeilijkheid ervan ligt in de leesbaarheid. Doordat in deze vallei een horizon (of andere waterpas) ontbreekt blijkt het uiterst lastig de juiste lijn te bepalen. Om dat goed onder de knie te krijgen behoeft men veel oefening: Op zich geen straf op een dergelijke baan!
Het clubhuis van Secret Valley is in 2006 gerestyled en voldoet aan alle eisen maar heeft vooral sfeer. De twee riante balkons bij het clubhuis zijn de ideale plek om na te kaarten, iets te eten of te drinken en te genieten van het spel van degenen die halverwege zijn (hole 9) of zij die het “erop” hebben zitten. Het geheim van deze vallei dient hooguit in de naam bewaard te blijven!

Secret Valley


Aphrodite Hills Golf


Deze 18-holes golfcourse ligt feitelijk naast de baan van Secret Valley maar deze baan is gelegen boven op het bergplateau (of eigenlijk twee plateaus) ernaast. Het kan als een opmerkelijke prestatie worden beschouwd van befaamde golfarchitect Cabell Robinson dat hij een zo aantrekkelijke baan heeft weten te creëren in de gegeven natuurlijke omstandigheden: Twee bergplateaus van elkaar gescheiden door een serieus ravijn. Vanaf de plateaus zijn uiteraard prachtige vergezichten te genieten zoals vanaf de zeer fotogenieke greens van hole 8 of hole 15. Voor het ravijn dat de baan doorsnijdt is een perfecte oplossing gevonden. De spelers worden uitgenodigd na hole 6 in het ravijn af te dalen. Dat gaat via steile geasfalteerde paden met heuse haarspeldbochten (en stevige muurtjes bij wijze van vangrail). Bijna onderin bevindt zich dan de teebox van hole 7 waarvan de green zo’n 120 meter verder aan de andere zijde van de spelonk ligt. Alleen de afdaling (electrocar vereist!) is al een avontuur; de mooi uitgedachte hole 7 doet de deur dicht. De kwaliteit van alles in deze baan is hoogstaand. Voor wie het wil kan er gelogeerd worden in het InterContinental Hotel dat langs een deel van de baan is gelegen.
Voor de echt grote wedstrijden (zoals Open Championships) kan deze baan niet worden benut omdat het gelet op de infrastructuur nooit mogelijk zal zijn grote aantallen toeschouwers een plaats te geven. Zo blijft deze baan in zeker opzicht exclusief. Aphrodite gaf haar naam aan deze baan, en terecht: De baan is goddelijk!

Aphrodite Hills

kerktoren Kakopetria

Aphrodite Hills

Secret Valley