1. Bloemen op de baan bij Golf Club Grevenmühle


Afslaan am Rhein, Golfervaringen bij Düsseldorf


Düsseldorf, de hoofdstad van Noord-Rijnland-Westfalen, is feitelijk maar net over de Nederlandse grens, zo’n 50 km van Roermond gelegen. Eerlijk gezegd veronderstelde ik dat deze stad onderdeel was van de grote stedelijke agglomeratie van het Ruhrgebied, maar Düsseldorfers wezen mij er fijntjes maar beslist op dat de stad ten zuiden daarvan is gelegen. Eigenlijk kijken ze wat neer op de inwoners van de industriesteden in het Ruhrgebied zoals Duisburg, Oberhausen en Essen.

Clubhuis Golf Club Grevenmühle

Golf Club Grevenmühle


Op ongeveer 20 minuten rijden vanuit het stadscentrum van Düsseldorf naar het noordoosten ligt deze ruim bemeten golfclub, aangeleund tegen het plaatsje Homberg. De baan bereikt men vanaf de parkeerplaats altijd via het moderne en grote clubhuis. De faciliteiten voor de leden en gastspelers zijn hier ruim bemeten. Het clubhuis kent diverse fitnessruimten met apparatuur, men heeft een staf van fysiotherapeuten en masseurs en in het complex bevindt zich een restaurant dat aan maximaal 200 gasten een plaats biedt. De baan zelf is van een uitstekende kwaliteit, de fairways zijn mooi breed en de greens lopen maximaal. Opvallend kenmerk is de geaccidenteerdheid van het terrein. Anders gezegd: In het parcours moet zodanig geklommen en gedaald worden dat een goede conditie vereist is om hier met plezier te kunnen spelen. Zo wordt de aanwezigheid van de genoemde staf weer heel verklaarbaar. Daarnaast mag niet onvermeld blijven de quasi nonchalant langs de baan voorkomende perceeltjes met uitbundig bloeiende wilde planten. Het is uiteraard zaak hier met de bal ver van te blijven en zolang men daarin slaagt, is het een extra op deze op zich al schitterende baan. 

Düsseldorfer Golf Club


Deze uit 1961 daterende club is er trots op de oudste golfclub van Düsseldorf te zijn. De baan ligt op 12 km vanaf de Königsallee in hartje van de stad bij het plaatsje Ratingen ten noorden van Düsseldorf. Bij de aanleg is men destijds grondig te werk gegaan dwz het oorspronkelijk nagenoeg boomloze agrarische gebied is toentertijd beplant met 24.000 (!) bomen. Dit resulteert er nu bijna 50 jaar later in dat de fairways en greens zijn omzoomd door volwassen naaldbomen, berken, essen en kersenbomen. Dit alles bijeen zorgt uiteraard voor een perfect parkdecor. Ook hier is sprake van een heuvelachtige baan. Tot en met hole 11 valt het, zeker in vergelijking met de Grevenmühle-baan, nog wel mee met het klimmen en dalen van het parcours maar in het laatste gedeelte komen enkel venijnige klimmetjes voor. Met name hole 15 is hierbij spectaculair. Dit is een par 3 van slechts 134 meter waarbij de green vlak achter een vijver is gesitueerd. Het venijnige is dat men hier voor de (gele) afslag tot naar schatting zo’n 30 meter boven het niveau van de green moet klimmen. Even wachten met afslaan dus tot men weer geheel op adem is! Voor hole 16, een par 5 van 459 meter, geldt weer iets dergelijks, zij het dat de klim hier minder hoog is. Bij deze hole is het zaak de drive goed vanaf de hogere teebox door een nauwe passage op de fairway te plaatsen.
Zoals eerder gezegd is het gehele terrein geaccidenteerd wat voor Nederlandse spelers die vaak minder heuvelachtige banen gewend zijn een extra handicap met zich brengt: In deze omstandigheden zijn de greens buitengewoon moeilijk te lezen. Voor de Duitse ingezetenen, die met dit verschijnsel bekend zijn, is dan ook een vast motto: “Zwei mal schauen spart zwei Putts!” Na een ronde op de Düsseldorfer Golf Club gaat men dit pas echt op zijn waarde schatten.

Driving Range Düsseldorfer Golf Club heeft eigentijds dak