Gevaarlijk dat golfen, maar wel heel leuk!

Mayer Werf in Papenburg: Hier construeert men zeekastelen.

GC Gutshof, hole 18 en restaurant.

GC Gutshof

Golfpark Gut Düneburg

Hotel Niedersächsischer Hof.

Golfen bij de buren in Nedersaksen


Een balletje slaan op een baan vlak over de grens, het is iets waar de nodige landgenoten al mee bekend zijn. Op een tocht door de Duitse grensstreek langs drie gerenommeerde golfbanen probeerden we uit te vinden waarom dit mogelijk aantrekkelijk is. Afgezien van de golffaciliteiten viel ons op hoeveel ruimte en ongerepte natuur hier nog te vinden is. 


Papenburg


Deze stad aan de Ems net over de grens ter hoogte van het Nederlandse Vlagtwedde is, ofschoon op behoorlijke afstand van zee gelegen, bekend om de grote Mayer-scheepswerf waar imposante passagiersschepen, jaarlijks twee a drie, worden gebouwd. Als deze zeekastelen tenslotte van de scheepswerf naar zee varen moet het peil van de Ems daarop worden aangepast. De rivier wordt hiervoor regelmatig uitgebaggerd en daarnaast wordt dmv een kunstmatige stuw het rivierpeil voor zo'n tocht naar zee opgehoogd.


Diner in voormalige machinehal


De Mayer-werf is een hypermodern bedrijf en bestaat nu al 200 jaar. Van de oude scheepswerf is nog het een en ander bewaard gebleven. Het hotel waarin wij verbleven Hotel Alte Werft is voor een deel in voormalige werkplaatsen van de werf ondergebracht. In het restaurant kan men smakelijk dineren in een bedrijfsruimte waarin een grote kraaninstallatie en diverse andere machines nog aanwezig zijn. www.hotel-alte-werft.de/index.php/en/

Restaurant in Hotel Alte Werft.

GC Gutshof


Deze golfclub net buiten Papenburg gelegen viert dit jaar zijn 25e verjaardag. De vereniging die de baan en het clubhuis hier bestiert maakt een kerngezonde en dynamische indruk. Met ongeveer 650 leden (waaronder bijna 60 Nederlanders) kan de vereniging hier grond en opstallen pachten van de gemeente voor een niet al te hoge prijs. Op die basis hebben de leden nog recent besloten te investeren om te komen tot een ingrijpende uitbreiding en verbouwing van een deel van de baan. Met terecht gepaste trots liet Spielführer Gottfried Coumans ons het resultaat zien. De fairways zijn er heerlijk ruim en de greens perfect. Er zijn keurige faciliteiten in de baan in de vorm van schuilhutten en toiletgebouwtjes.

Golfpark Gut Düneburg

Terras met uitzicht op hole 18 GC Gutshof.

GC Gutshof

Ballenspiraal


Bij ons bezoek was het er gezellig druk maar normaliter behoeft men er geen starttijd te boeken. Er is een ballenspiraal maar die wordt nauwelijks gebruikt. De shop, het restaurant en het terras zijn er prima verzorgd. Geen wonder dat hier veel gasten uit Nederland komen. Eens per jaar wordt hier zelfs een Niederlander Turnier georganiseerd. Het komt voor dat men hierbij het aantal inschrijvingen (tot maximaal 120) moet beperken. Zegt dit niet genoeg?

Op

GC Gutshof heeft men er

zo een.

Golfpark Gut Düneburg


Voor veel Nederlandse golfers is deze golfbaan vlak over de grens bij Haren (ter hoogte van het Nederlandse Emmen) bekend terrein. Omdat men hier ook een golfhotel kent of desgewenst vakantiewoningen naast de baan is dit voor landgenoten heel aantrekkelijk. De familie Reinking die hier al tijdenlang een boerenbedrijf heeft begon in 1996 met de ontwikkeling van dit golfcomplex. In 2000 werd de 18-holesbaan in zijn huidige vorm naar een ontwerp van de gerenommeerde golfarchitect David J. Krause voltooid. Het is een afwisselende licht geaccidenteerde baan. De eerste 9 holes zijn voornamelijk om een schiereiland (volop water dus!) met vakantiewoningen gesitueerd, de tweede 9 liggen in een meer bosachtig deel van het parcours.


Populair bij Nederlanders


Afwisseling is er ook doordat men op weg van een hole naar een ander soms een weiland met schapen oversteekt, dan weer langs de bebouwing van het dorp Haren loopt of een ruim met houtsnippers bedekt golfpad volgt. De baan biedt een flinke uitdaging aan lage handicappers maar ook hogere handicappers kunnen hier veel lol (en niet alleen maar frustratie) beleven. Het restaurant en het grote terras bij de spectaculaire finish van hole 18 bieden alles wat een golfer wenst. Manager Mario Berger geeft aan dat de gasten uit Nederland hier voor 70% van de omzet zorgen en wat hem betreft is daarop geen limiet. Gut Düneburg is dus al heel populair onder landgenoten en wij begrijpen waarom!


GC Euregio Bad Bentheim


Op enkele kilometers buiten het romantische Bad Bentheim met zijn indrukwekkende kasteel (nog steeds door een adelijke familie bewoond) treffen we de golfbaan van deze club. Deze baan ligt nagenoeg op de grens met Nederland (ter hoogte van Oldenzaal) en de club telt hier ook talrijke Nederlanders. Niet verbazend dus ook dat de Nederlander Hans Snuiverink hier als vice-president is gekozen. Hij is het die ons op deze club ontvangt en met een tevreden glimlach wat bijzonderheden over de parklandbaan naar voren brengt.

Putting green en clubhuis GC Euregio Bad Bentheim.

Buggy


De baan ligt in een vlak terrein en is zonder buggy prima te lopen ofschoon wij bij de uitzonderlijke temperatuur van 30 graden en meer wel blij waren met zo’n wagen. Bij een aantal holes zijn de fairways wat smaller, althans is het zo dat de witte palen voor out of bounds uitdrukkelijk in zicht komen. Water speelt hier een belangrijke rol. Bij iedere hole is er wel water in de buurt ofschoon het niet overal een hoofdrol heeft. Al met al een prettige hier en daar pittige baan. Het clubhuis is er ruim en riant met Duitse Pünktlichkeit en Gründlichkeit ingericht en de kok verstaat zijn vak uitstekend.

Hotel Niedersächsischer Hof


Aan de rand van Bad Bentheim overnachtten wij in. Een absolute aanrader is dit logeeradres. Gelegen op een helling heeft een deel van de kamers een prachtig uitzicht over het dal (in de richting van GC Euregio). Van buiten heeft het al een gemütliche uitstraling en van binnen heerst er een werkelijk romantische sfeer. Het personeel schrijft er Service met een hoofdletter. www.hotel-nhof.de/ Enfin Al met al is heel begrijpelijk dat al vele golfers uit ons land regelmatig de grens oversteken. En dan hadden we nog niet gemeld dat onze buren zich uiterst gastvrij voor ons Nederlanders zijn, ze uitstekende (en ruime) maaltijden verzorgen en dat ze daarvoor bepaald niet de hoofdprijs vragen.

Golfpark Gut Düneburg

Slot in Bad Bentheim.