Roeibootjes op de Stour.

The Sun Inn

The Sun Inn

Een paar dagen buurten op
het platteland van Essex


Met dit reisdoel voor ogen belandden we in Dedham een romantisch klein plaatsje in Noord Essex waar we op een eerdere trip al eens The Essex Rose , een goed aangeschreven typische Engelse tearoom, getroffen hadden. Dedham is een fameus toeristencentrum deels gebaseerd op het feit dat de Engelse landschapsschilders Constable en Gainsborough hier geleefd en veel van hun inspiratie gevonden hebben. Roeien of kanoën op de rivier de Stour (dezelfde rivier die de veerboot in Harwich op vaart) of wandelen op de diverse Public Footpaths hier erg populair. Voor onze overnachting gingen we naar The Sun Inn in dezelfde plaats. “Op vrijdagavond is deze herberg feitelijk de huiskamer van Dedham” zo vertelde een jonge enthousiaste barman van The Sun Inn in Dedham ons toen we hem vroegen of de grote drukte in de diverse ruimten van de pub gebruikelijk was. Van jong (waaronder baby’s en kleine kinderen) tot oud treft elkaar hier waarbij sommigen een spelletje aan tafel spelen, een ander geïnteresseerd zit te lezen en weer anderen geanimeerd bijpraten, met een drankje natuurlijk. Veel van de gasten bezetten een deel van de avond een tafeltje in het restaurant en genieten daar van heerlijke schotels die een voorkeur voor de Italiaanse keuken verraden.“Men” ziet vrij snel dat je hier een buitenstaander bent en voor velen is dat alleen maar een aanmoediging contact met je te leggen. De Engelsen hier maken graag een praatje en informeren je daarbij ook met plezier over wat deze streek te bieden heeft.


Colne Valley Railway Museum


Gedurende het weekend van ons bezoek werd er een Vintage Car Exhibition gehouden bij het Colne Valley Railway Museum. Het bleek een kleinschalig evenement maar wat hebben we er genoten. 

The Essex Rose

Dedham

Colne Valley Railway Museum

De oude auto’s en de al dan (nog) niet gerestaureerde treinen waren leuk om te zien maar nog veel aantrekkelijker was het om te genieten van de hobbyisten die, vaak met hart en ziel, aan deze voertuigen verbonden zijn. Bij het spoor zagen 

we huisvaders die met besmeurde handen en gezichten geconcentreerd in de weer waren met het rangeren van een stoomlocomotiefje dat enkele oude personenrijtuigen met bezoekers, waaronder wijzelf natuurlijk, heen en weer bracht over het rangeerterrein. In de trein troffen we een nerveuze vrije-tijd-conducteur die niet alleen op cruciale ogenblikken met de groene vlag moest zwaaien maar ook bij tussenstops de handrem van de rijtuigen moest aan- en losdraaien.De restauratiewerkzaamheden in het museum lagen blijkbaar stil bij ons bezoek maar er was veel te zien aan oude vaak geheel doorgeroeste locomotieven en rijtuigen en ook gerestaureerde glimmende exemplaren. Aan vakmanschap ontbreekt het blijkbaar niet in dit museum.

Vintage Car Exhibition


Vintage Car Exhibition

Colne Valley Railway Museum

De juiste gast zowel bij het spoorwegmuseum als de vintage car exhibition

De deelnemers aan de autotentoonstelling bleken van een ander slag, maar ook heel leuk om te zien. Allereerst zijn de meesten echte autoliefhebbers bijna in de letterlijke zin van het woord. Deze 

mensen zijn als het ware geklonken aan hun voertuig, zitten er voortdurend in of naast en brengen zo al auto-picknickend en kijkend naar bezoekers en andere exposanten de dag door. Toen we na dit hoofdstukje treinen, auto’s en vooral mensen kijken weer wat door de country toerden troffen we langs de weg ook twee typisch Engelse sportevenementen. Op een sportcomplex werd op twee naast elkaar gelegen velden gebowld en cricket gespeeld. Dit keer niet door professionele teams, zoals we wel een op televisie zien, maar door amateur sporters die, in het geval van het bowlen, ook nog van gevorderde leeftijd waren. Bij beide sporten was het geen enkel probleem dat we ons onder de toeschouwers mengden en in de beide

Vintage Car Exhibition

Cricket

Cricket

Cricket

The Beth Chatto Gardens

Harwich

clubhuizen een praatje maakten met de clubleden. Sterker nog: Men stelde het op prijs en vertelde ons enthousiast over “hun” sport.


The Beth Chatto Gardens


Vanuit ons tweede overnachtingsadres het Best Western Marks Tey Hotel aan de buitenkant van Colchester hebben we ons vervolgens nog even in het verschijnsel van de Engelse Tuin verdiept. Uit “overlevering” wisten we natuurlijk dat Engelsen toegewijde tuinliefhebbers zijn, maar meer dan oppervlakkig wisten we daarvan niet zoveel. Alle aanleiding dus om tijdens deze trip daar iets aan te doen. We bezochten The Beth Chatto Gardens in Elmstead Market, tussen Colchester en Harwich. Beth Chatto, zo hoorden we al op voorhand, is op tuingebied een celebrity in Engeland. De tuinkenners weten dat zij in het verleden op rij tien gouden medailles in de wacht sleepte op de vermaarde Chelsea Flower Show. Het tuinencomplex blijkt te zijn opgebouwd uit diverse “gardens”. Zo vinden we er een droog gedeelte, een water- of natte tuin en een bosgedeelte. De kunst van Beth en haar mensen is dat zij uitkient welke bomen, struiken en planten in deze verschillende omgevingen het best tot hun recht komen. De uitkomst ervan is dat er paradijselijke tuinen zijn gecreëerd waarin het, voor leken zoals wij, heerlijk wandelen is maar de echte kenners zie je hier in een zekere extase ronddwalen en studeren. Dergelijke serieuze taferelen troffen we ook in de uitgebreide kwekerij. De aankoop van nieuwe planten en plantjes is voor de meesten geen terloopse aangelegenheid. Gewapend met boekwerken en aantekenlijsten zagen we hier bezoekers vol overgave een selectie maken van hun nieuwe aanschaf. Genieten dus daar in The Beth Chatto Gardens van de tuinen en van de mensen!


Harwich


Op de terugweg naar de boot die ons weer thuis zou brengen hebben we nog even aangelegd in Harwich waarvan we de naam zo goed kennen zonder te weten hoe het er is. Voor de bezoeker die genoeg tijd heeft is het er leuk vooral even om een terrasje te pikken bij de oude haven in de buurt van The Pier Hotel. Voor wie die tijd niet heeft: Geen probleem, u mist niet veel! Zoals gebruikelijk is het na zo’n tripje weer leuk om terug naar huis te gaan maar dat geldt zeker als je voor die terugweg kunt inschepen (vanaf € 69,- voor auto incl. bestuurder) op een comfortabele superferry van de Stena Line . Uitgeslapen kom je zo weer thuis en kan je verhalen over je Engelse avontuur.

Bowlen

Cricket

The Beth Chatto Gardens

Harwich

Harwich