The white cliffs of ... Bonifacio.

Haven Bonifacio

Sperone Golf Course met Sardinie aan de horizon

Golf de Lezza

Golf du Reginu


Golf op Napoleons geboortegrond: Corsica


Met een rechtstreekse vlucht van Transavia is de hoofdstad van Corsica, Ajaccio, in ongeveer 2 uur te bereiken. Bij het aanvliegen over de Middellandse Zee oogt dit grote eiland al als een exotische surprise en ook bij nadere kennismaking blijft Corsica een subtropische verrassing. Het is een bergachtig eiland (met zelfs twee bergen van meer dan 2500 m.), waarvan de kust gevormd wordt door afwisselend steile rotsen en kleine zandstrandjes. Het bergachtig karakter van dit dun bevolkte eiland (er leven hier ongeveer 300.000 Corsicanen) maakt dat de vierbaanswegen hier een uitzondering zijn en dat hier veel geklommen en gedaald moet worden over vaak bochtige (en schilderachtige) wegen met schitterende panorama’s over de helderblauwe Mediterranée. Zo waren we voor onze eerste etappe van Ajaccio naar Bonifacio (ruim 120 km) meer dan drie uur onderweg en tegelijk waren we daarna blijvend overweldigd door de woeste exotische natuur. Bonifacio blijkt een klein maar zeer attractief havenstadje gelegen op een in zee uitstekend rotsplateau van 80 m. hoogte. 


Sperone Golf Course


Een golfbaan van een onvergelijkbare schoonheid! Het zijn grote woorden maar die mogen voor deze baan gebruikt worden. Gelegen op de aller-zuidelijkste punt van het eiland met een goed zicht op het 14 km overzee gelegen Sardinië is dit een verrukkelijke baan vooral voor degenen die, tijdens een golfronde, niet alleen oog voor de bal en de hole ook aandacht hebben voor de ligging en de natuurlijke ambiance. De presentatie op de website van de club geeft daarvan een goede impressie: http://www.sperone.com/index2.php?lang=en Het zijn vooral de tweede negen holes die spectaculair gelegen zijn, maar ook de eerste negen zijn door de beroemde Robert Trent Jones prachtig in de natuurlijke omgeving ingepast. De baan staat als relatief moeilijk (slope rating vanaf geel: 148) te boek, maar in de praktijk bleek het mee te vallen. Het clubhuis en de bebouwing met landhuizen en villa’s rondom de baan is steeds uitgevoerd in red cedar hout waardoor de natuurlijke omgeving nauwelijks verstoord wordt. Jammer dat de greens hier links en rechts wel wat kale (schimmel-)plekken vertoonde maar naast het prijzige karakter van deze baan is dat ook de enige kanttekening die we hierbij kunnen plaatsen. Een ronde Sperone is onvergetelijk...


Golf de Lezza


Het karakter van deze golfclub is bijna het tegenovergestelde van het hiervoor besproken prestigieuze Sperone. Golf de Lezza is een 6-holes par 3 baan niet aan de kust maar iets meer in het binnenland gelegen. Het is typisch een baan voor spelers die een deel van de dag willen golfen en daarnaast andere activiteiten hebben. De baan is niet echt moeilijk maar, zeker voor beginners, lastig genoeg om serieus genomen te worden. De lengte van de holes varieert van (vanaf geel) 77 tot 158 meter. Zeker de mooie en snelle greens vergen hier de nodige serieuze aandacht.

De club kent verder een driving range een pitch en putting green en enkele oefenbunkers. Het clubhuis heeft de gemoedelijk en informele sfeer van een Frans dorpscafé. Op het overdekte terras is het heerlijk nagenieten van de sfeervolle ambiance op Golf de Lezza.

Golf de Lezza

Bon appetit!

Vanuit Bonifacio is het vervolgens een min of meer diagonale oversteek van het eiland naar het sfeervolle havenplaatsje Ile Rousse. Op 6 km buiten dit stadje ligt onze volgende golfbestemming. (Tip: Neem vanuit Ile Rousse eerst de N197 naar het oosten en kies vandaar de aangegeven afslag, waarmee men langs een lange kronkelige B-weg zijn doel bereikt. Wij lieten ons eerst leiden door onze navigator: De route is dan zeer rustiek en voert langs de golfbaan maar er is daar geen ingang!)


Golf du Reginu


Dit is een 9-holes baan die op een heuvelachtige ondergrond slingert tussen de olijfbomen. Het blijkt een heel aantrekkelijke golfgelegenheid waar inmiddels ook veel toeristen hun weg gevonden hebben. Na het faillissement van de vorige eigenaar is dit complex overgenomen door een vriendenclub l’Amicale Golf Club de Balagne. Met weinig eigen middelen maar met veel inzet en uithoudingsvermogen heeft men gepoogd deze baan tot leven te brengen. De omgeving zag dit als een welhaast onmogelijke opgave en noemde de vriendenclub “Les Fous du Reginu” (de dwazen du Reginu). Met een knipoog hebben de succesvolle volhouders nu een clublogo van een golfbal met een zottekap. De baan, inmiddels erkend door de Franse Golffederatie, vormt een mooie uitdaging met onder andere enkele lange brede fairways langs een helling, dus zijdelings aflopend. Het eenvoudige clubhuis is hier een combinatie van café, pro-shop en administratie het geheel onder de strenge maar vriendelijke hand van Madame Chris.   http://www.golf-reginu.comHet is de moeite waard om vanuit Ile Rousse ook even een bezoek te brengen aan het levendige havenstadje Calvi met z’n imposante citadel.
Tenslotte dient uiteraard ergens tijdens een trip naar Corsica tijd te worden ingeruimd voor een bezoek aan het dynamische hoofdstadje Ajaccio. Deze schilderachtige bruisende geboorteplaats van Napoleon is een rondwandeling zeker waard. Tijdens ons bezoek bezochten we ook Restaurant 20123 en we willen vooral niet nalaten dit onder de aandacht te brengen. Het restaurant is zo ingericht alsof men in het begin van de vorige eeuw bij een familie op het platteland op bezoek gaat. De kaart is navenant. Veel valt er overigens niet te kiezen: Het belangrijkste motto is: Eten wat de (overigens smakelijke) pot schaft!

Vuurtoren Bonifacio

Sperone Golf Course

Golf du Reginu