Op de baan van Golf de Wimereux met zicht op Het Kanaal

Aa Saint-Omer Golf Club


Golf (en Gastronomie) aan de Opaalkust


Opaalkust is de naam van het kustgebied van de regio Nord – Pas de Calais in Noord Frankrijk. Vanaf de Nederlandse grens bij Breda is het op de kop af 200 autokilometers rijden om de Franse grens bij Duinkerken te bereiken. Beslist niet ver voor een mooie buitenlandse golfbestemming die ook nodige gastronomische geneugten te bieden heeft.  
De Opaalkust vanaf de Belgische grens tot aan Calais ligt in een vlak gebied met prachtige rustige zandstranden. Vanaf Calais naar het zuiden wordt het gebied heuvelachtiger en de kust soms rotsachtig. Hier vindt men de Franse tegenhangers van de white cliffs of Dover waaronder de Cap Griz-Nez en de Cap Blanc-Nez.
Met een collega golfjournalist maakte ik een ontdekkingstocht door deze regio waarbij we vijf golfbanen verkenden en hier en daar een smakelijk vorkje meeprikten.


Golf de Dunkerque


Deze baan in het vlakke Frans-Vlaamse land bezochten we als eerste. De vormgeving van deze baan wijkt op enkele punten af van de klassieke. Een aantal holes zijn hierbij herkenbaar geïnspireerd door het ontwerp van de 17-eeuwse Duinkerkse fortificties (met soms rechte lijnen en scherpe hoeken) zoals we die later in de buurt van de golfbaan terugzagen. Op diverse plaatsen troffen we greens (vaak als een vesting omringd door een stenen wal) bijna geheel omringd door water. Tot overmaat van ramp lopen deze greens soms ook wat bol waardoor de bal de neiging heeft snel van de green te rollen. Gelukkig is er meestal een randje gras tussen de stenen wal en het omringende water.
Helaas had de baan bij ons bezoek een lange droogteperiode achter de rug hetgeen met name te merken was aan de harde nagenoeg dorre staat waarin de fairways verkeerden. De conditie van de greens was zonder meer goed en in het Noordfranse weer is een fris regenbuitje op z’n tijd wel zo gewoon dat het met de fairways ook best weer in orde komt.

Op 6 km van de golfbaan logeerden we in Hotel-restaurant La Meunerie. De VVV Duinkerken biedt een speciaal golf-gastronomie-arrangement aan voor de combinatie van deze baan en dit hotel restaurant. We zijn voor het diner aangeschoven in dit restaurant en begrijpen nu dat het in zijn omgeving erg goed bekend staat.
www.lameunerie.fr   

Western Hotel Aa Saint-Omer Golf Club

Aa Saint-Omer Golf Club


Op 1,5 km buiten St. Omer vinden we deze echte championship-course in het dal van de rivier de Aa. Deze prestigieuze baan, in de jaren 90 gesticht door Jean Jacques Durand, de president van het Arc International concern waarvan het glas- en servieswerk wereldberoemd is, ligt in een glooiend landschap met prachtige vergezichten. Jaarlijks wordt hier het in Frankrijk bekende St. Omer Open gespeeld. Aan alles is te merken dat het management van deze club een zeer hoge kwaliteitsnorm hanteert. Er is ruimte volop en de baan is ook voor beginnende golfers goed te bespelen. Een electrocart of een elektrische trolley is hier wel aan te bevelen. Het parcours kent enkele fikse klimmetjes.

Bij de Aa Saint-Omer Golf Club behoort een aan de baan gelegen Best Western Hotel. Hier vindt men een prima onderdak en ook de keuken voldoet aan alle eisen. Het hotel telt 54 kamers en biedt alle mogelijke conferentiefaciliteiten.
     
Voor wie even van de golfbaan weg wil: Er kan ook heerlijk gegeten worden in het nabijgelegen restaurant Le Moulin de Mombreux gevestigd in een oude watermolen, we kunnen hiervan meepraten!

Golf de Wimereux


Pal aan de kust van het Nauw van Calais enkele kilometers ten noorden van Boulogne sur Mer vinden we de links-course van Wimereux. Het karakter van deze baan is totaal verschillend van de twee banen die we eerder bezochten. De course is gesitueerd in een nagenoeg vlak landschap met nauwelijks enige begroeiing in de vorm van bomen en struiken. De wind kan hier dus ongestoord zijn gang gaan. Het waait hier dus ook bijna altijd en vaak hard. Voor wie niet gewend is op zo’n open links course te spelen is het spelletje wel erg uitdagend en lastig maar na verloop van tijd went het en krijgt het zijn eigen attractiviteit.

Hotel Restaurant La Matelote in Boulogne sur Mer is befaamd tot in de wijde omgeving. Op de doordeweekse donderdagavond dat wij het bezochten bleek het tot de laatste tafel gevuld. Niet verwonderlijk dat de chef, Tony Lestienne, van dit restaurant aan de kade van deze vissersplaats erg thuis is in visgerechten. De produkten van deze virtuoos zijn het aanzien waard en ... delicieus!
www.la-matelote.com   


Golf de Hardelot


15 km ten zuiden van Boulogne sur Mer in een uitgestrekt bosgebied vinden we de twee 18-holes banen van Golf de Hardelot. We speelden de baan Les Dunes en hebben de baan Les Pins nog voor kennismaking bij een volgend bezoek gelaten. Les Dunes biedt een prachtig parcours dat zich met verschillende

Golf de Hardelot

Dubbelklik hier om uw eigen tekst toe te voegen. hoogteverschillen door de bosachtige omgeving slingert. Naast de baan vinden we hier en daar wat bebouwing, waaronder een aantal 

architectonisch imponerende villa’s. De baan is zeer uitdagend en bepaald niet makkelijk. Zo komt men behoorlijk waterhindernissen tegen op de enkele holes maar is er ook een venijnige par 3 op hole 16. Men moet daar 166 meter overbruggen naar de green op een heuveltop die rondom steil afloopt en voor een groot deel door dicht struikgewas wordt omgeven. Niet makkelijk, wel prachtig deze baan!


Golf du Touquet


Deze golfclub kent twee 18-holes banen: La Mer en La Foret. Wij maakten kennis met La Mer, een echte links-course. In vergelijking met de links-course in Wimereux kent deze wel wat meer bebossing tussen de diverse holes. Op de dag van ons bezoek stond er een fikse zeewind met af en toe wat regenvlagen. De ervaring leert dat de genoemde bebossing dan toch nauwelijks beschutting biedt. Ondanks het weer hebben we zeer genoten van deze prachtige licht glooiende baan met prachtige vergezichten vooral bij de afslagplaats van hole 18. Waar bijna alles in Le Touquet een zekere chique uitstraalt geldt dat niet voor het clubhuis annex restaurant van de golfclub. De uitstraling daarvan is er meer een van een Engelse volkspub. Misschien mede daardoor is Golf du Touquet ook zeer populair onder Engelse bezoekers, maar het zal toch vooral de baan zijn die hen, net als ons, in hoge mate aanspreekt.

Aa Saint-Omer Golf Club

Golf du Touquet

Voor nadere bijzonderheden en informatie over arrangementen die een trip naar de Opaalkust aantrekkelijk maken:
www.golfencotedopale.com        
www.ot-dunkerque.fr
www.tourisme-saintomer.com