Golf Club de Clervaux

Golf Club de Luxemburg


Golfen in het Groothertogdom


Luxemburg, onze kleinste Benelux-collega, staat niet bekend als een voorname golfnatie. Toch weten jaarlijks enkele duizenden landgenoten de weg te vinden naar (met name één van) de

Wapen


van


Luxemburg

golfbanen in dit o zo keurige landje. In totaal telt Luxemburg vijf 18-holes golfbanen.
Eén van deze vijf, de Golf Club Grand Ducal, laat nauwelijks greenfee-spelers toe op zijn baan en heeft daarom ook geen behoefte aan publiciteit. De andere vier banen heeft ondergetekende samen met een collega

bekeken en bespeeld en nadien is Luxemburg wel in mijn golf-achting gestegen. Waarom? Ik vertel het U met genoegen:
Om te beginnen ligt het Groothertogdom feitelijk verrassend dichtbij: Vanaf de Nederlands-Belgische tot aan  Luxemburgse grens is ongeveer honderd kilometer! Ook zonder nauwkeurige grensaanduiding is het onmiddellijk duidelijk wanneer U het Luxemburgse land betreedt. Zonder iets negatiefs over de Belgische entourage te willen zeggen valt wel erg op hoe schoon en opgeruimd het hier is. Ook de kwaliteit van het wegenstelsel heeft ons voortdurend in positieve zin verbaasd.


Golf Club de Clervaux


In het noorden van het land, in de Luxemburgse Ardennen vinden we de Golf Club de Clervaux. Dit is de club die met name bij onze landgenoten zeer in trek is. Je kunt bijna wel stellen dat de voertaal op de baan overdag Nederlands is. De club heeft slechts driehonderd eigen leden en ontvangt zeer veel greenfee-spelers per jaar waarvan 75 % (!) Nederlander is. En na een ronde op deze baan gespeeld te hebben begrijpen we ook waarom zoveel landgenoten jaarlijks het tripje naar Clervaux maken. Het is een mooie goed onderhouden baan (par 72, 6201 meter vanaf de backtees) met een on-Nederlands heuvelachtig karakter. Daar komt bij de greenfees hier ook heel betaalbaar zijn: 38 € gedurende de weekdagen en 49 € in het weekend. Het heuvelachtig karakter van de baan maakt wel dat een electrocar hier bijna noodzaak of in ieder geval sterk te adviseren is. Er moet soms stevig geklommen en gedaald worden en hier en daar dienen ook behoorlijke afstanden tussen de holes te worden overbrugd. De organisatie is ook helemaal op het gebruik van electrocars ingesteld: Men heeft er 36 voorhanden! De club kent ook een eigen golfhotel dat tijdens ons bezoek nog acht kamers telde maar de uitbreiding naar 24 kamers was inmiddels volop in gang. Informatie mbt mogelijke arrangementen is te vinden op de website www.golfclervaux.lu.


Golf- en Countryclub Christnach


Op nog geen 50 km vinden we de Golf- en Countryclub Christnach. Dit is een kleinere (par 70, 5316 meter vanaf de backtees) baan die nagenoeg vlak is. De eerste negen holes vormen hier een interessant stuk parklandbaan en de tweede negen zijn over het algemeen wat kortere holes waarbij waterhindernissen een belangrijke rol spelen. Bij deze golfclub vindt men verder zeer goed geoutilleerde oefenfaciliteiten in de vorm van o.m. een ruim opgezette driving range (met verlichting zodat ook ’s-avonds gespeeld kan worden) en een leuke compact course. Vlakbij deze golfclub logeerden we in Hotel de Cascades in Müllerthal. Dit hotel heeft goede banden met de golfclub en bij een verblijf hier krijgen gasten een korting van 20 % op de normale greenfees die 45 € op weekdagen en 60 € in het weekend kosten. Nadere informatie over de golfclub www.golfclubchristnach.lu.


Golf de Luxemburg


Het land maar vooral de stad Luxemburg kennen onmiskenbaar een internationale oriëntatie. Rijdend door het land wordt dit al duidelijk door de aanduidingen op de diverse borden in afwisselend franse, duitse, luxemburgse en soms ook engelse taal. Dat wil niet zeggen dat de communicatie altijd gladjes verloopt: Met name als de bewoners onderling Luxemburgs met elkaar spreken, of zoals het officieel heet het Mosel-Fränkisches Dialekt, is daar voor een gewone Nederlander geen touw aan vast te knopen!
Die internationale sfeer vind je ook terug op ons derde “golfadres”: Golf de Luxemburg bij het Domaine de Belenhaff in Junglinster op zo’n 17 km van de hoofdstad. Prestigieus kan men deze club gebouwd rondom een historisch landgoed rustig noemen. De baan (par 72, 6068 meter vanaf de backtees) is gesitueerd op een terrein van 120 ha. Het landschap waarin de baan is gelegen is licht glooiend waardoor het wel steeds zo is dat men gedurende het spel met allerlei hellinghoeken rekening moet houden. De fairways zijn hier gelukkig over het algemeen mooi breed. Dit is typisch een baan waar ook de nog wat minder bedreven amateur toch heel veel plezier kan beleven. Het internationale karakter van deze baan is tenslotte ook terug te vinden in de naamgeving van de diverse holes: Hole 1: Zwou Eechen, hole 2: Double Trouble en hole 4 Cul de Sac. Een greenfee op deze wonderschone baan kost op weekdagen 58 € en in het weekend 75 €. Bijna vanzelfsprekend wordt de totale entourage van deze club gecompleteerd door een goed restaurant. Alles bijeen, de lezer begrijpt het al, waren mijn collega en ik erg te spreken over Golf de Luxemburg.

Golf Club de Clervaux

Golf- en Countryclub Christnach

Golf Club de Luxemburg

Golf Club de Luxemburg


Kikuoka Country Club


Deze Club was onze vierde en laatste bestemming bij onze golfontdekkingsreis door Luxemburg. Deze club is te vinden bij het plaatsje Canach weer vlak buiten de hoofdstad. Ook hier is het internationale karakter van deze club weer zeer opvallend. Centraal op deze club is het Kikuoka Mercure Hotel waarin ook het restaurant en de golfshop is ondergebracht. Het geheel voldoet hier zeker aan hoge normen maar straalt tegelijk, zeker in vergelijking met de hiervoor beschreven club, een behoorlijk commerciële sfeer uit. Begrijpelijk uiteraard met een groot hotel als uitvalsbasis is veel hier ingesteld op groepen en hoge omzetsnelheden. Greenfees van deze baan zijn pittig geprijsd: 75 € voor weekdagen en 100 € in het weekend. Eerlijk is eerlijk overigens:  De baan is wonderschoon en van zeer hoge kwaliteit.  Het is een prachtig ruim afwisselend parcours, ook hier weer op een oppervlak van 120 ha gerealiseerd, gelegen in een heuvelachtige omgeving met vaak mooie panorama’s zoals bijvoorbeeld op het nabijgelegen schilderachtige Canach. De hoogteverschillen op deze baan zijn overzienbaar zodanig dat het goed doenlijk is lopend al dan niet met een trolley hier te spelen. De lengte van de par 72-baan is aanzienlijk 6419 meter. Afgezien daarvan is de baan relatief eenvoudig bespeelbaar, ook voor hogere handicappers. Blind shots hoeven hier niet gemaakt te worden, waterhindernissen zijn er slechts beperkt en doglegs zijn hier uitzondering. Eén hole, nummer 18, het sluitstuk van de baan vormt hierop een uitzondering. Het is een dubbele dogleg, vanaf het eerste deel van de hole valt de fairway niet te zien omdat die redelijk steil naar beneden loopt en de green van deze par 5 is door water omgeven. Deze hole vormde een stijlvolle afsluiting van onze verrassende golfontdekkingstocht in het Groothertogdom en bood voor ons het antwoord op de vraag waar een klein land toch groot in kan zijn.

Kikuoka Country Club