Ponte da Piedade, rotsformatie voor Lagos, West Algarve

Salgaddos Golf Course

Zicht vanuit hotel op Morgado Golf Course


Lentetrip naar de Algarve


Vooral als in ons land de temperatuur af en toe maar nauwelijks de tien graden bereikt lonkt een tripje naar golfersparadijs de Algarve. Voor aantrekkelijke prijzen brengt Transavia u in enkele uren naar Faro, waar men kind aan huis is. Wist u dat Transavia hier 31 keer per week komt vanuit Nederland (Schiphol, Rotterdam en Eindhoven)! De eigen golftas kan hier gemakkelijk worden bijgeboekt. (Op vreemde banen zorgt de eigen set toch voor een vertrouwd gevoel.)

Vertrouwde vervoerder van onder meer

veel golffers naar de Algarve


Elan en enthousiasme


Op een dergelijk recent reisje maakte ik kennis met de Nau Hotels & Resorts die aan de westelijke Algarve recent de exploitatie van enkele al bestaande resorts voor hun rekening hebben genomen. Met elan en enthousiasme stort het gemotiveerde personeel zich op de uitdaging om van deze exploitatie een succes te maken. Over accommodatie en de golfbanen zo dadelijk graag meer maar met name de vriendelijke servicegerichte houding van het Nau-personeel was opvallend. Twee hotels en bijbehorende golfbanen van deze groep heb ik bezocht.


Portimao


De Morgado Golf and Country Club is gelegen in de nabijheid van Portimao. Nabijheid betekent hier een autorit van ongeveer een kwartier want het hotel en de bijbehorende banen liggen op de nodige afstand van (publieke) wegen. Nadat je de portiersloge voorbij bent volg je nog enkele kilometers een eigen weg naar het resort. Een rustige ligging is hier gegarandeerd. Ofschoon bet hotel al 18 jaren oud is oogt het als een modern complex van enkele blokken laagbouw waarin de riante ruime en comfortabele kamers zijn ondergebracht. In het hoofdgebouw vind je de lobby, het restaurant, het clubhuis en de pro-shop.


Morgado Golf Course
Deze golfbaan grenst direct aan het hotel. Het blijkt een aangename niet overdreven moeilijke baan omgeven door hier en daar een sinaasappelboomgaard, ruige natuur en een enkel huis of boerderij. Ook naast de baan ligt een onafgebouwd appartementen-complex wat het omgevingsbeeld (jammer genoeg) niet ten goede komt. De eerste negen holes liggen in nagenoeg vlak terrein, de tweede in een wat heuvelachtiger omgeving. Het is zeker doenlijk deze baan met draagtas of trolley te lopen. De rough naast de fairways is heel toegankelijk dus een ronde hoeft hier niet veel verloren ballen te kosten.

Morgado Golf en Country Club

Sinasappels uit dit gebied zijn opvallend zoet. Probeer maar eens een glas, je zult versteld staan!

Vlak naast de golfbaan ligt het natuurreservaat Salados Lagoon

Alamos Golf Course

Terrs bij Morgado Golf en Country Club

Op Salgado Golf Course is er aan water geen gebrek


Alamos Golf Course


Deze tweede baan bij het Morgado resort is in vergelijking met de Morgado baan "een taaie rakker". Het terrein is hier rondom de baan aanzienlijk ruiger. Klimmen en dalen is hier wel aan de orde en een buggy is hier dan ook zeker aan te bevelen, temeer omdat hier tussen verschillende holes soms behoorlijke afstanden moeten worden overbrugd. Water is hier ook volop aanwezig. Meteen al de eerste twee holes grenzen aan een meertje en verder worden de meeste holes hier door kleine, maar soms o zo lastige beekjes begrensd.

Op Salgados Golf Course ook aan palmbomen geen gebrek


Albufeira


Deze derde baan op deze trip ligt in een natuurgebied bij de Salgados Lagune in de buurt van Albufeira. De baan ligt naast een vakantiedorp met hotels en appartementen, waar wij onderdak vonden in het Salgados Dunas Suites Hotel*****. Dit riante hotel ligt in de duinen en is via enkele boardwalks verbonden met het strand. Ook dit hotel blijkt bemand door gemotiveerd en zeer service-gericht Nau-personeel. Salgados Golf Course
Vanuit het hotel wandel je in vijf minuten naar de golfbaan. Wat hier zowel bij het hotel als bij de baan opvalt is de grote hoeveelheid palmbomen die voor een exotische sfeer zorgen (ofschoon dat met een paar bomen minder ook uitstekend zou zijn gelukt!). De baan is geheel vlak en kent de nodige waterpartijen. Bij ons bezoek stond er een stevige wind vanuit de oceaan en dan blijken de fairways hier aan de smalle kant. Overigens een heerlijke baan met veel afwisseling (en veel palmbomen). Het moderne clubhuis is van alle gemakken voorzien niet in de laatste plaats met een ruim terras waar het spel kan worden geƫvalueerd.

Golfschool bij Morgado Golf en Country Club

Flamingo's in de Salgados Lagoon

Amandelbloesem heeft aan de Algarve een aparte betekenis (zie tekst hieronder)

Avondzon op Salgados Golf Course


Sneeuw aan de Algarve?!


Bij ons thuis is het in februari, de periode van mijn bezoek, een dorre boel. Aan de Algarve is het ook in deze periode een bloemrijk geheel. Behalve de nodige veldbloemen vallen de citroen- en sinaasappelbomen op net als de amandelbomen die nu volop bloesem dragen. Over de laatste bomen gaat het romantische verhaal dat deze hier in grote aantallen zijn aangeplant op aanwijzing van een historische vorst die in noordelijke streken een bruid vond. Na verloop van tijd werd deze bruid verdrietig door het gemis aan sneeuw. Daarom zorgde de vorst voor de aanplant van grote aantallen amandelbomen waarvan de bloesem als verse sneeuw oogt.

Salgados Dunas Suites