De Atlantische Oceaan klotst tegen West Cliffs Golf Course


Met de auto vanaf luchthaven

Lissabon ongeveer een uur rijden.


Aangenaam kwartet golfbanen in

Centro do Portugal

 

Toen we de gelegenheid kregen in juli een trip te maken naar Centro do Portugal, gelegen ten noorden van Lissabon, waren we zowel aangenaam verrast als enigszins beducht voor de mogelijke weersomstandigheden daar. De maand juli behoort immers voor het (golf-)toerisme in Portugal tot het laagseizoen. We werden verrast door het weer ter plaatse. De golfbanen en stadjes die we er bezochten zijn gelegen in de kuststreek van deze regio. Dat betekent dat de (matigende) invloed van de nabije oceaan daar heel goed merkbaar is. Ook in juli beginnen de dagen er vaak met enige bewolking waardoor het aangenaam fris is en later op de dag breekt de zon dan vaak door waardoor het wel opwarmt maar de koelte van de zee blijft meestal merkbaar. Onze bestemming was een viertal golfbanen gelegen in de kuststreek nabij Obidos op een kleine honderd kilometer vanaf de luchthaven van Lissabon.

 

Campo Real

Halverwege onze trip naar Obidos e.o. hebben we even een blik geworpen op het wat meer binnenlands gelegen Dolce Campo Real resort. Je vindt hier (waar vroeger een jachtreservaat van de Portugese koninklijke familie was; vandaar de naam)  een luxe hotel met o.m. 151 kamers, 3 zwembaden, een spa en natuurlijk een 18 holes golfbaan. De golfbaan staat goed bekend. Uit diverse reviews valt af te lezen dat een rondje hier als pittig wordt omschreven.  

Ver en recht op Bom Succeso!

Houdt op Praia D'El Rei rekening met een strakke zeebries!

Silence please!

Praia D’El Rei

De eerste baan van het kwartet dat we gingen bezoeken is de linkscourse van Praia D’El Rei gelegen pal aan de Atlantische Oceaan en aangelegd slingerend door duinen en naaldbossen. Dit in 1997 geopende resort is zeer gerenommeerd en staat als een topper in Portugal bekend. Volgens Leading Courses zet dit resort een nieuwe standaard van uitmuntendheid! De baan is grotendeels vlak en goed te belopen. De kwaliteit van de baan kan gerust als uitstekend worden aangeduid. De fairways bestaan uit een type gras dat voor golfers optimaal is. De grashalmen zijn breed en stevig en staan, als in een spijkerbed, recht overeind en veren na belopen ook weer eenvoudig terug. De bal, rustend op de punten van grassprieten, laat zich zo makkelijk raken. Heerlijk stevig gras om vanaf te slaan, alsof je steeds van een splinternieuwe mat op de driving range afslaat. Een aantal holes zijn pal aan het strand gelegen wat een prachtig panorama levert maar vaak ook een extra tegenstander oplevert: een fikse zeewind!

Doordat de baan zo goed bekend staat is er meestal sprake van een complete bezetting. De organisatie blijkt hier prima op ingesteld: de doorstroming is goed en de service efficiënt.

Rondom de baan is een ruime variatie aan appartementen, villa’s en dergelijke voorhanden. Wij logeerden gerieflijk in het naastgelegen Marriot Hotel.Praia D'El Rei 

Signature hole 3 Royal Obidos

Stromend water op Royal Obidos

Meten is weten!!

 Royal Obidos

Evolutee Hotel

Obidos


Royal Obidos

Golflegende Seve Ballesteros heeft zich na zijn actieve sportcarriere ook verdienstelijk gemaakt als golfarchitect en zo een ruim oeuvre nagelaten. De baan van Royal Obidos is het laatste ontwerp van zijn hand. In deze omgeving treft men maar weinig banen met waterhindernissen maar deze baan kent er diverse. Bovendien tref je hier op enkele plaatsen stroompjes water vanuit een bron naar beneden naar de aanwezige waterbekkens. Op diverse holes presenteert zich hier het dilemma: Speel ik een lange bal direkt over het water of speel ik er met een extra slag veilig omheen. Deze hindernissen en de zich steeds aandienende hoogteverschillen maken deze baan interessant. De signature hole 3 is er een die beide elementen verenigt. Vanaf een heuvel sla je af naar de green die gelegen is op een schiereiland. Je zou bijna vergeten hier om je heen te kijken en daarmee een schitterend zicht op de Obidos Lagune missen. De panorama’s zijn hier steeds magnifiek met helaas steeds oprukkende bebouwing rond de baan. Op Royal Obidos is geen enkele hole min of meer standaard. Iedere keer weer presenteert een hole zich als een nieuw avontuur. De kwaliteit van de fairways is nagenoeg onberispelijk en de greens zijn er supersnel.


Het Evolutee Hotel maakt deel uit van het Royal Obidos Resort. Dit 5 sterren-hotel blijkt een prima en gerieflijk onderkomen, van buiten strak en hypermodern en qua inrichting verrassend ontworpen door onder meer de wereldberoemde Philippe Starck waardoor we er diverse kroonluchters en meubilair in opvallende kleuren aantreffen.

Tussen onze sportieve inspanningen op de diverse banen vonden we nog gelegenheid enkele pittoreske plaatsjes in de omgeving te bezoeken. Zo bezochten we Caldas da Rainha, dat onder meer vanwege geneeskrachtige bronnen bekend staat als kuuroord. We wandelden rond in Peniche, een stadje gelegen op een in de oceaan uitstekend schiereiland voorzien van een eeuwenoud fort. Tenslotte waren we in Obidos, een ommuurd klein stadje naast een oud kasteel. Schilderachtig maar blijkbaar een toeristenmagneet waardoor de commercie er een hoofdrol speelt.

Hole 18 Bom Succeso.

Bom Succeso.


Bom Succeso Golf

Deze 18-holes baan is een ontwerp van de beroemde golfarchitect Donald Steel. De baan is onderdeel van een resort waarop naast de golfbaan plaats is ingeruimd voor inmiddels ruim 400 vakantievilla’s. Anders dan bij de andere banen die we hier bespeelden is men, althans naar mijn smaak, er goed in geslaagd de villa’s in de omgeving in te passen. De bebouwing is veelal minimalistisch vorm gegeven. Jazeker er is hier sprake van een groot aantal villa’s maar bij het ontwerp en de plaatsing lijkt men er vanuit te zijn gegaan dat de bebouwing niet te zeer het beeld dient te bepalen. In gebruik voldoen deze onderkomens, we hebben dat kunnen ervaren, ook zonder meer aan alle eisen. De baan is zeker ook interessant en voor ondergetekende de makkelijkste van de vier. Niet onbelangrijk is dat we bij onze ronde over deze baan vergezeld weren door de plaatselijke pro die uiteraard niet alleen de baan op zijn duimpje kent maar ook hele bruikbare aanwijzingen had voor ons als drie spelers met een 20-plus handicap. Sterker nog: Alle drie hadden we de indruk dat hij met zijn aanwijzingen ons spel substantieel verbeterd heeft. Zijn naam: Felipe Corte Real, te bereiken op golf@bomsucceso.net.

Hole 18 West Cliffs

 West Cliffs

Ceviche van pijlstaartrog


The West Cliffs Golf Course

In 2017 heeft deze 18 holes baan zijn poorten geopend en is sedertdien al razend populair. Hij ligt pal naast de baan van Royal Obidos en feitelijk ingeklemd tussen de Obidos Lagune en de Atlantische Oceaan. Vergezichten over water dus volop. Hier treffen we de meest ruige begroeiing van de vier banen. Het resort is nog in ontwikkeling: op enkele plaatsen zijn villa’s rond de baan nog “under construction”. Golfers die bekend zijn met de baan weten ons te vertellen dat de meeste spelers hier de nodige ballen verliezen. Het blijkt inderdaad lastig zoeken buiten de fairways. Wij wisten ons verlies aanzienlijk te beperken door vanaf de rode tees te spelen. Dat maakt de baan meer behapbaar en zeker niet veel minder interessant. Spelen vanaf gele of witte tees kan gezien de afstanden, die van teebox naar fairway over ruige begroeiing moet worden overbrugd, voor velen als risicovol worden beschouwd.


Eten en drinken

Naast veel golfplezier hebben we ook gastronomisch kunnen genieten in deze regio. Geluncht hebben we steeds in de clubhuizen van de diverse banen. De Portugezen volstaan bij de lunch niet met een broodje kaas maar houden van een complete maaltijd rond het middaguur. Zonder uitzondering was het gebodene hier erg goed en lekker. Heeft u de gelegenheid hier te spelen, vergeet dan niet hier ook aan tafel te gaan: het zal u verrassen! Gegeten hebben we verder nog in boekwinkel The Literary Man in Obidos (nee dit is geen vergissing) en twee maal in Peniche, eenmaal in strandtent Xakra en eenmaal in lokaal restaurant Tribeca. Beide laatste eetgelegenheden vind ik onvergetelijk voor hun visgerechten.


Kortom

In diverse opzichten vormt Centro do Portugal een aantrekkelijke golfbestemming die ook in hartje zomer gerieflijke weersomstandigheden kent en zeker in die periode (het is daar dan laagseizoen) gunstig is geprijsd.

 West Cliffs

Kokkels