Glen Golf Club

Met de nachtboot van Ijmuiden naar Newcastle

Glen Golf Club

Braid Hills Golf Course

Gullane Golf Club


Golf in zijn meest pure vorm!


Golf ervaringen in en om Edinburgh


Anders dan “even snel met het vliegtuig” kozen we deze keer voor een comfortabele trip per nachtboot van IJmuiden naar Newcastle. Uitgerust aangekomen rijden we in goed twee uur naar Edinburgh zodat we daar nog voldoende tijd hebben om daar 18 holes te spelen.
De imposante, trotse hoofdstad van Schotland is een bezoek meer dan waard.
Niet alleen het kasteel dat fier boven de stad uittorent maar ook talloze grote banken, scholen, hotels, kerken verwijzen naar een rijke koloniale historie.
Even karakteristiek voor de stad is overigens de zwarte aanslag die eigenlijk alle oude gebouwen bedekt, te danken aan de (door het heersende weertype vaak laaghangende bewolking gemengd met) kolenrook die jarenlang het zicht dimde. Vandaar dat de Schotten zelf hun hoofdstad wel aanduiden als Auld Reekie ("Oude Rokerd"). Tijdens ons bezoek aan Edinburgh bespeelden we drie banen, twee in East Lothian, de streek gelegen ten oosten van de stad, en een (gemeentelijke) baan in de stad.

Bass Rock


Glen Golf Club


Aan de kust op 40 km ten Oosten van Edinburgh ligt in het kustplaatsje North Berwick deze oude en vermaarde golfclub.
Golf is echt geworteld in dit gebied. In de notulen van een plaatselijke raadsvergadering van 1728 wordt al melding gemaakt van het spel. De 18 holes baan zoals die er nu nog ligt dateert van 1906. Op diverse plaatsen biedt deze baan werkelijk fantastische vergezichten op de Firth of Forth (de baai waar Edinburgh aan ligt), de imposante Bass Rock (een vulkanische rots van 100 meter hoog en een vermaard vogelreservaat op een mijl uit de kust) en het plaatsje North Berwick met het voorliggende strand.
De baan is niet alleen schitterend gelegen maar biedt ook de speler een uiterst interessante en uitdagende ronde. Om een idee te geven hierbij de beschrijving van enkele holes. Bij de start op hole 1 wordt men al direct verrast door een green die zo’n 15 meter boven de fairway is gelegen. Deze dient met een blind schot te worden bereikt en tegelijk wordt men vergast op een fikse klim. Alle reden om, eenmaal boven aangekomen, eens even rustig rond te kijken en voor de eerste keer van het fenomenale panorama te genieten. Vervolgens ligt een groot deel van de baan op een soort plateau waarop althans tot hole 9 het klimmen en dalen beperkt blijft. Hole 4 is de eerste par 3 van de baan. De teebox is verhoogd gelegen en, gezien vanaf de afslag, helt de green behoorlijk van rechts naar links, richting zee. Het is hier dus zaak om op het linker deel van de green te mikken zodat een uphill put resteert.
Hole 13 is de signature hole van The Glen. Het is een par 3 van slechts 134 yards. De green is lager gelegen dan de teebox en vandaar ook niet zichtbaar. De green is door rotsen en lager gelegen strand begrensd. De weersomstandigheden maken dat men voor een succesvolle afslag hier de ene keer een pitching wedge kan volstaat en de andere keer een ijzer 4 nodig heeft. Ook de Schotten zijn het erover eens: Dit is: “One of the great holes in Scottish golf.”
Zoals gezegd, de baan en zijn ligging zijn vermaard maar vermeldenswaard is ook het geëmancipeerde karakter van deze club. Immers al in juni 1908 meldden de kranten The Scotsman en The Glasgow Herald dat The Glen de eerste club in Schotland was die voor vrouwen “all privileges of membership” bereikbaar maakte. Bij veel andere zou dat nog tientallen jaren duren. Het zal toeval zijn geweest maar op geen van de banen die we bespeelden zagen we zoveel vrouwen als juist hier.


Braid Hills Golf Course


Eigenlijk midden in Edinburgh op zo’n kwartiertje rijden vanuit het centrum vinden we deze gemeentelijke golfbaan. Naar het oordeel van veel Schotten is dit de meest uitdagende stadsbaan (er zijn nog vijf andere) met de mooiste vergezichten. Bij de start van onze ronde op deze baan konden we van het aangekondigde panorama nauwelijks genieten – het regende “cats and dogs” - maar de uitdaging werd al onmiddellijk duidelijk. Meteen al bij de eerste afslag, maar ook volop verder in de baan, zagen we dat de fairway omzoomd is door uitbundig bloeiende donkergele “gorse bushes” die, behalve hun bloemenpracht, ook volop gemene stekels blijken te dragen en ondoordringbaar zijn. Bal in de bushes betekent dus: Verloren bal! Daar komt nog bij dat de baan in heuvelachtig terrein is gelegen en dus regelmatig van en tegen hellingen geslagen moet worden, soms naar blinde holes. Echt heel lastig dus, deze baan. Na 9 holes van onze ronde knapte het weer gelukkig op en konden we inderdaad volop van prachtige panorama’s over de stad genieten. Werkelijk prachtig deze vergezichten over een stad met opvallend veel kerktorens en steeds weer met de imposante blikvanger van het kasteel hoog boven de stad. Zonder dat men veel van de bebouwing ziet is deze baan toch tussen diverse woonwijken gelegen. Dat betekent dat deze baan ook een parkbestemming voor rondom wonende Edinburgers heeft. Op de baan tref je soms ook bordjes bij een fairway die waarschuwen voor kruisende hardlopers en inderdaad af en toe kruisen joggers ons golferspad. Ook treft men hier en daar wandelaars die met hun hond(en) een heerlijke wandeling op de baan maken. De wandelaars blijken het spel goed in de gaten te houden: Honden worden tot de orde geroepen en wandelaars wachten rustig af als golfers hun pad kruisen. Dit gebeurt alles met grote vanzelfsprekendheid zodat niemand zich daaraan ergert.

Braid Hills Golf Course


Gullane Golf Club


Deze Golf Club kent drie vermaarde banen. Wij bespeelden baan no. 2. Wat ook al opviel bij de eerdere banen die we bespeelden geldt zeker ook hier: Men treft hier banen die laten zien wat golf in zijn meest pure vorm kan zijn. De baan is degelijk, perfect onderhouden, de greens zijn strak en lopen gewoon goed, de fairways worden goed gemaaid en divots worden voortdurend nagelopen en met een mengsel van zand en graszaad gerepareerd. De entourage is verder uiterst sober. Bij de afslag een simpel bordje met daarop de lengte, par en stroke-index van de hole zonder kleurrijke schets van het verloop van de hole (en dus ook zonder enige reclame-uiting) en op 150 yards van het midden van de green één paaltje aan de zijkant van de fairway. Waterhindernissen zijn we op deze linksbaan niet tegengekomen maar wel de nodige, vaak verrassend diepe potbunkers. Waar deze soms met drie op een rij een green bewaken krijgt men de indruk in een glooiend maanlandschap te verkeren. Grote delen van de baan gaan, zonder afrastering, over in een natuurgebied dat uitloopt op het strand. Bomen komen op deze baan weinig voor. Pessimisten zullen zeggen dat het hier een kaal landschap is, optimisten spreken van een landschap met een indrukwekkende weidsheid! Vanaf het clubhuis gaat hole 1 richting strand, voor hole 2 dient men de weg over te steken en een heuvelkam te beklimmen en boven gekomen wordt men beloond met een uitzicht over een belangrijk deel van de rest van de baan. Bij terugkomst slaat men vanaf de hoge tee van hole 17 naar de green op 261 yards, het hoogteverschil is zo’n 20 meter hier. Voor de longhitters is het oppassen geblazen: vlak achter de green ligt de weg! Na het oversteken van de weg gaat hole 18 recht toe naar het clubhuis. Daar is het heerlijk nagenieten na zo’n ronde van golf in zijn meest pure vorm.

Voor informatie over Schotland : www.visitscotland.com/nl
Voor informatie over golf in Schotland: www.visitscotland.com/golf
DFDS Seaways: www.dfdsseaways.nl
Voor informatie over golf in East Lothian: www.golfeastlothian.com

Gullane Golf Club

Glen Golf Club

Braid Hills Golf Course

Gullane Golf Club