Wagenpark in Čeladná

Ostravice Golf Club

Wapen van Ostrava

Prosper Golf Resort

New Course

Interieur Green Inn

Prosper Golf Resort

New Course Hole 18

Clubhuis Prosper Golf Resort

Vrolijke noot op de baan

Kunst bij Miura Hotel


De 55 Holes Golfbestemming


55 Holes is de intrigerende naam van een golfbestemming die de moeite waard is maar niet naast de deur ligt. Om te ontdekken wat deze naam betekent reisden we naar Oost Tsjechië, naar de omgeving van de stad Ostrava. Deze naam zal niet vaak bovenkomen als men fantaseert over een mogelijke golf- of vakantiebestemming maar het blijkt de moeite waard hier een bezoek te brengen en wel om meer redenen dan alleen de golfbestemming met die raadselachtige naam.


Ostrava


Ostrava blijkt een mooie stad met nog de nodige statige bebouwing uit voorcommunistische tijden Het was een belangrijk centrum voor de mijnbouw en was en is nog steeds een centrum van metaalindustrie. Men heeft hier kans gezien dit industriële erfgoed deels om te bouwen tot cultureel en toeristische trekpleister. Wij bezochten er een omvangrijk industrieel complex, Vitkovice, waar een gashouder, een cokesfabriek en een hoogoven voor het publiek toegankelijk zijn gemaakt. Hoogst interessant en verrassend vonden we het en zeker het begeleide bezoek aan de voormalige hoogoven zullen we niet snel vergeten.

Vitkovice


Stodolni


Ostrava is verder in ieder geval in Tsjechië bekend om een uitgaansstraat in het oude centrum: Stodolni Straat. In de ’s-nachts overigens heel rustige stad is dit inderdaad een vibrerend uitgaanscentrum, een aaneenschakeling van bars, restaurants en dancings. Ook op straat zijn er volop mensen waaronder veel Polen. Leuk, opmerkelijk en ook wel gezellig maar toch vooral bestemd voor de jongere medemens, zo zagen wij.


Čeladná – Ostravice Golf Destination


De 55 holes bestemming  (Wat zou die naam toch betekenen?) bestaat uit een samenwerking van drie bij elkaar gelegen 18- holes-golfbanen en twee hotels gelegen ten zuidoosten van Ostrava in een dal van het Beskydy gebergte. De drie banen liggen op twee locaties met een onderlinge afstand van 4 km.


Ostravice


De Ostravice Golfbaan  is een betrekkelijk nieuwe golfbaan. Deze parkland baan is ontworpen door Chris Johnson en geopend in 2008. De eerste negen holes van deze course liggen in een brede vallei en zijn slechts licht geaccidenteerd. De back nine, de tweede negen, zijn gesitueerd tegen een helling. Hier moet echt flink geklommen en gedaald worden. Buggies zijn hier ook wel voorhanden maar mogen niet buiten de aangelegde paden komen. Zo moet er in deze ruime baan toch nog heel wat afgelopen worden. Men houdt strikt de hand aan de regel dat de buggies op de paden moeten blijven. Dat is enerzijds lastig maar anderzijds ook wel aan de uitmuntende kwaliteit van de baan af te lezen.


Lastige rough


Lokale gewoonte is hier blijkbaar (we troffen hetzelfde op de andere twee banen) om het gras naast de fairway relatief hoog te laten bij het maaien. Dat betekent veel zoeken ook vlak naast de fairway. In dit gras bleek het lastig een bal te traceren en daarmee ook lastig om vanuit deze rough met behoorlijke afstand een bal weg te spelen. Dit pittige parcours kent overigens schitterende panorama’s maar tegelijk is er op bijna iedere hole wel een lastige hindernis als een boom midden op de fairway, een blinde slag of een lastige waterhindernis. Het clubhuis is hier onder gebracht in een gezellig chalet. Deze bouwstijl is niet verwonderlijk als men weet dat hier in een andere tijd van het jaar enthousiast aan wintersport wordt gedaan.


Green Inn – The Golf Hotel


Het resort kent ook een naast de baan gelegen hotel accommodatie Green Inn – The Golf Hotel  in de vorm van 30 appartementen gebouwd in 6 houten rustieke chalets. Bij ons bezoek werd de laatste hand gelegd aan nieuw imposant clubhuis in dezelfde stijl.
Alles bijeen: Een prachtig complex, uitstekend onderhouden en met riante vergezichten maar wel heel lastig om een goede kaart te lopen.


Čeladná


De andere twee banen zijn te vinden op het 4 km verder gelegen Prosper Golf Resort in Čeladná.  We treffen hier twee 18-holes banen the Old Course en the New Course. Bij de aanleg van deze beide banen heeft Miguel Angel Jimenez een adviserende rol gespeeld. Een combinatie van deze beide banen heeft enkele jaren achtereen het decor gevormd voor het Tsjechisch Open PGA kampioenschap.


New Course


De New Course wordt wel beschreven als een type linksbaan maar is dit feitelijk niet. Deze 18 holes liggen wel in een vlak gebied en zijn zonder buggy goed te belopen.  Het gebied naast de fairways heeft, zoals in Ostravice en op de Old Course weer van dat (hinderlijke) hoge gras. Qua lay out is dit een interessante baan, zeker niet saai of recht-toe-recht-aan. Bij diverse holes troffen we vlak voor de green een verraderlijke watertje.
Hole 18 is een schitterende maar lastige aankomst dogleg met finish over de vijver. Al met al een pittige baan. Een buggy kan hier achterwege blijven maar de baan ingaan zonder caddy-boekje is hier wel een groot avontuur.


Oplossing van het raadsel


De New Course herbergt ook de sleutel tot de raadselachtige naam 55 holes.
Hole 4 van deze baan kent twee greens (waarom zijn we niet te weten gekomen) een op ongeveer 120 meter en een ander op ruim 160 meter. Gelukkig was de eerste in gebruik want de tweede wordt begrensd door bunkers en water. De New Course heeft dus feitelijk 19 holes. Samen met de 36 van de andere banen telt dit op tot 55 holes.


Old Course


Deze 18 holes baan ligt naast de hierboven beschreven New Course.  De Old Course ligt meer in een bebost gedeelte en is voor een belangrijk deel op een helling te vinden. Zowel een caddy-boekje als een buggy zijn voor het bespelen van deze baan wel aan te bevelen. In 2004 is deze baan geopend en dat maakt hem de oudste van de drie (ofschoon ook nog niet zo oude) en dat is te zien. Nieuwe beplanting ontbreekt hier. De signature hole is hole nummer 15. Qua plaatje is hij mooi en zeker ook uitdagend om te spelen. De teebox ligt zo’n 20 meter boven de green die 147 meter (geel) verder ligt. Deze green is geheel door water omgeven. Wellicht afgeschrikt door zoveel water miste ik de green en het omringende water. Tot mijn troost vond ik bij het zoeken van mijn bal nog diverse andere ballen. Ik bleek niet de enige die moeite had met deze hole!
Hole 19, het tussen Old en New Course gelegen grote clubhuis is rustiek aangekleed en heeft, zo proefden wij, een uitstekende traditioneel Tsjechische keuken.

Miura Hotel


Miura Hotel


Naast de New Course,  op loopafstand van het clubhuis ligt het hypermoderne Miura Hotel****. Verrassend in kleurstelling, vormgeving en materiaalgebruik is dit boutique hotel zonder meer. Comfortabel is het zeker ook. Wat de restaurant produkten betreft waren we onder de indruk van de vormgeving meer dan van de smaak. Als over smaak valt te twisten geldt dit zeker voor het Miura Hotel! Tenminste een ding staat vast: Het is heel apart!

Miura Hotel kan zo niet omvallen!

Ostravice Golf Club

Clubhuis Ostravice Golf Club

Prosper Golf Resort Old Course Hole 15

Vitkovice

Een uurtje vliegen van Praag naar Ostrava

Waar vindt men die 55 holes?