In de haven van Bizerte

Peinzende Tunesiër

Golf Oasis Tozeur

Golf Course The Residence

Clubhuis The Residence

Doorkijkje in Hotel The Residence

Clubhuis Tabarka Golf

Tabarka Golf


Golfen in Noord Tunesië


Al jarenlang is Tunesië een bekende golfbestemming die binnen drie uur vliegen bereikbaar is, een aanlokkelijk mediterraan klimaat kent en aantrekkelijk geprijsd is. Zeer velen reizen dan ook jaarlijks af naar dit zonnige land bepakt met een golfbag, die Tunisair zonder meerkosten meevervoert. Maar bijna al deze golfers strijken vervolgens neer rond Sousse, Hammamet, Monastir en Port el Kantaoui.  Op zich zijn de banen en de hotelvoorzieningen daar gemiddeld van goede kwaliteit maar kunnen niet echt als exclusieve of avontuurlijke bestemming worden aangeduid. Dergelijke golfbestemmingen kent Tunesië echter wel degelijk.


Tozeur


Zo is er enkele jaren geleden een volwaardige 18-holes golfbaan aangelegd midden in de woestijn bij de oasestad Tozeur. (Op de website www.tozeuroasisgolf.com staan aardige plaatjes van dit kunststukje.) Voor avonturiers

Golf Oasis Tozeur

is deze plaats te bereiken via een tocht dwars door de woestijn, voor anderen eenvoudiger en sneller met een binnenlandse vlucht vanuit Tunis.


Een nieuwe exclusieve golfbestemming is recent gecreëerd vlakbij de hoofdstad Tunis:


Golf Course The Residence


Deze golfbaan, een ontwerp van de Amerikaanse golfarchitect Robert Trent Jones II, is onderdeel van het hotelcomplex The Residence, dat behoort tot “The Leading Hotels of the World” – categorie. Het is een type hotel dat enerzijds groots en imposant is maar tegelijk een geraffineerd oog voor detail aan de dag legt. Zo is de vijver in de entreehal niet alleen met kaarsjes maar ook volop met rozenblaadjes gedecoreerd en heeft het hotel een huisgeur die op vele plaatsen terugkomt: de geur van sinasappelbloesem. Het geheel ligt aan de rand van het moderne Carthago, het Wassenaar van Tunesië kan men zeggen, de plaats waar de president resideert en ook veel diplomaten zijn gehuisvest. De golfbaan is gesitueerd aan de oever van een uitgestrekt zoutmeer dat een kleine open verbinding met zee heeft waardoor er (beperkte) getijdenbewegingen op het meer zijn.


Water


Op de baan betekent dat dat er waterhindernissen zijn die met het getij droog vallen. Naast dit grote zoutmeer zijn er tussen de holes op de baan ook nog kleinere (zoet-)waterpartijen. Aan water geen gebrek dus! De baan is in zijn geheel omgeven door vrijstaande villa’s in Moors-Andalusische stijl. De huizen zijn niet eenvormig maar hebben wel een zekere eenheid van stijl en de kleurstelling is binnen een vastgesteld gamma van kleuren tussen beige en bruin. Al met al vormt deze bebouwing een rustig en stijlvol decor voor de baan. Aan de tuinaanleg van deze villa’s werd op het moment dat wij de baan bespeelden nog gewerkt. Na voltooiing zal de omgeving verrijkt zijn met de nodige palmbomen en ander tropisch groen en zal de paradijselijke aanblik van de baan compleet zijn. In zo’n context is het bijna overbodig te spreken over de kwaliteit van de fairways en greens. Inderdaad de bespeelbaarheid en het onderhoud van fairways, bunkers en greens laat niets te wensen over.

Golf Course The Residence


Namen


Een leuk detail dat de speler gedurende de ronde soms laat glimlachen en later weer tot nadenken stemt is de naamgeving van de holes. Alle holes zijn met een emotie of geestesgesteldheid aangeduid. Zo heet hole 2 “Humility” en dat blijkt een pittige par 3 waarbij een waterhindernis en diverse bunkers in het spel komen, hole 4 heet “Courage” en kent een deels in het water geplaatste green die of rechtstreeks over het water of, veilig, over land kan worden aangespeeld. Hole 13 is de meest eenvoudige hole en heet daarom ook “Humanity”.  Het uitgekiende ontwerp van deze baan, de mooie panorama’s en de geboden kwaliteit maken een ronde hier tot een groot genoegen. Na afloop kan op een ander tenslotte nog worden teruggeblikt in een “state of the art”-clubhuis waarbij ook weer superlatieven passen. 4.000 m2 groot, voorzien van zwembad en uiteraard restaurant. Evenals in het hotel kan hier van vergadervoorzieningen gebruik gemaakt worden  en zo kan desgewenst het nuttige met het aangename worden verenigd.


Tabarka


Een andere (tot nu toe) minder bekende golfbestemming vindt men in het uiterste noordwesten van het land op zo’n 25 km van de Algerijnse grens bij het stadje Tabarka. Vanaf de hoofdstad Tunis ligt dit grofweg op zo’n 180 km maar om daar per auto te komen kunt U gerust drieëneenhalf a vier uur uit trekken. Voor wie die tijd heeft is deze reis zeker de moeite waard. Er zijn, zeker nog in de buurt van Tunis, stukken snelweg waar flink doorgereden kan worden maar allengs worden het meer wegen van het type route nationale en passeert men diverse dorpjes en stadjes. Buiten de bebouwde kom moet men herhaaldelijk inhouden vanwege kuddes met schapen, geiten en een enkele keer koeien op de weg. Zelfs van de grotere wegen is het de gewoonte dat de wegbermen worden “gemaaid”door kuddes wollige viervoeters. Bij een stop onderweg merkt men dat de plaatselijke bevolking allervriendelijkst is, bepaald niet opdringerig en nagenoeg allemaal franssprekend.

Weggebruikers.


Het is niet vanwege de grote drukte op de wegen of vanwege vele stops die men onderweg maakt dat de trip zolang vergt. Nee, het

is eerder de landbouwdrukte in de vorm van het genoemde vee op de weg en langzame landbouwvoertuigen die de gang er uit halen en vooral de oplettende en attente rijstijl die men moet aanhouden om, soms onverwachte, gaten en kuilen in de weg te vermijden.

Tunesische tweekleur

 Op zich allemaal goed te doen mits men zijn snelheid aanpast en vermijdt in donker te rijden. Voor wie dit te avontuurlijk vindt of zoveel tijd niet heeft is er een goed alternatief: Voor nog geen 30 € boekt men een retourvlucht vanuit Tunis naar Tabarka en is men in 20 minuten van vliegveld naar vliegveld.
Tabarka zelf blijkt een lieflijk vissersstadje aan de Mediterranée met enige toeristische capaciteit tot nu toe voornamelijk benut door Italianen en Fransen.


Tabarka Golf


De golfbaan van Tabarka heeft het karakter van een verborgen schat of, zo U wilt, van een ongeslepen diamant. Over de hiervoor behandelde baan van The Residence schreef ik in superlatieven. Dat kan ik van deze golfbaan niet doen hoewel deze qua situering de eerstgenoemde makkelijk naar de kroon kan steken. De Tabarka-course ligt gedeeltelijk in een bos, deels tussen rotsen en in de duinen, bij een aantal holes aan de Middellandse Zee. De baan is volledig volgroeid, er is hier geen sprake van jonge aanplant de bossen zijn hier volwassen en het struikgewas is dicht en moeilijk toegankelijk. Dat is een lust voor het oog maar heeft uiteraard ook zijn nadeel: als de bal door een onverhoedse beweging hier buiten de fairway bijvoorbeeld in dat struikgewas belandt moet hij vaak als verloren en bijna altijd als onspeelbaar worden beschouwd. Net als het landschap rondom (Tabarka ligt in de uitlopers van het Atlas-gebergte) is de baan behoorlijk geaccidenteerd. Vaak betekent dat dat er blinde schoten geslagen moeten worden niet alleen bij doglegs, ook bij rechte holes omdat dan vaak weer even een heuveltje “genomen” moet worden. De holes bij zee zijn feitelijk het meest spectaculair qua geboden panorama en vaak ook om te bespelen omdat daar de zeewind zich nog behoorlijk in het spel kan mengen. Na afloop van de ronde kan men of op het terras of binnen in het traditionele sfeervolle clubhuis nog heerlijk nagenieten van een en ander. Hapjes en drankjes zijn hier prima in orde want ze worden verzorgd vanuit het aangrenzende prima Tabarka Beach Hotel.

In de haven van Bizerte

Outdoorservice van The Residence Hotel

Resten van het oude Carthago

Tabarka Golf

Tabarka Golf aan de Middellandse Zee