Ljunghusens Golfklubb

Clubhuis Ljunghusens Golfklubb

Österlens Golfklubb


Golf in Skåne


Onze inspectiereis naar Skåne verliep vlotjes: Vanaf Eelde (een uur voor vertrek aanwezig blijkt ruim voldoende) vlogen we in een uur naar Kopenhagen en met de trein vanaf de luchthaven ben je in goed een half uur in Malmö, de hoofdstad van de regio Skåne die al 68 golfbanen telt. Golf is in Zweden erg populair: Het land telt totaal meer dan 400 golfbanen. Het is er ook echt een familiesport. De clubs die we bezochten hadden elk honderden jeugdleden. Niet ongebruikelijk is er het beeld dat je een gezin met kinderen (soms ook een hond) een ronde ziet spelen. Het is een relaxed land waar eten en vooral drinken flink aan de prijs is maar waar men kan golfen voor tarieven waar we hier vaak nog van dromen. 


Ljunghusens Golfklubb


In 1932 werden de eerste zes holes van deze golfclub geopend. Het was al meteen een gewilde baan. Het kost nu iets meer dan een half uur met de auto maar destijds reisden spelers voor een dag vanuit Malmö met de trein en deels met de paardentram hier naar toe voor een rondje golf. Begrijpelijk want het is een heerlijke plek direct aan zee, populair niet alleen onder golfers maar ook vakantiegangers in het algemeen. Inmiddels is het aantal holes van deze club uitgegroeid tot 27. Ofschoon (uiteraard) niet alle holes hier pal aan zee liggen kan deze baan worden aangemerkt als linksbaan. Veel bomen staan er niet maar hier en daar worden de fairways wel begrensd door ondoordringbaar dicht struikgewas. De holes liggen allen in een geheel vlak terrein waar de (weers-)elementen volop hun gang kunnen gaan. De baan kent verder de nodige potbunkers. Dat blijken wel erg taaie tegenstanders in het spel. Ze zijn fantastisch vakkundig aangelegd en onderhouden maar bieden voor veel spelers (zoals ondergetekende) volop lessen in bescheidenheid. Alles bijeen een heerlijke, goed onderhouden interessante golfbaan. Het clubhuis tenslotte is een basic vormgegeven gebouw dat van binnen een sfeervolle ambiance biedt, heeft alles wat je van een clubhuis verlangt inclusief een restaurant met een prima keuken en een geweldig uitzicht over de baan.


Österlens Golfklubb


Voor een bezoek aan deze club doorkruisten we heel Skåne van Malmö aan de westkust tot aan de oostkust waar deze golfclub nabij het plaatsje Vik te vinden is. Deze trip kost met de auto ongeveer anderhalf uur en biedt een mooie kans met het binnenland van Skåne kennis te maken. Dat blijkt een licht heuvelachtig, dun bevolkt deels agrarisch en deel bebost gebied te zijn met voor het grootste deel wegen die nog nooit een file gezien hebben. Vooraf hadden we al gezien dat dit een grote golfclub betreft. Pas bij ons bezoek bleek dat deze club over twee aparte volwaardige 18 holes-banen beschikt die ook nog eens ongeveer een kilometer uit elkaar liggen en volstrekt verschillend van karakter zijn! Daarnaast kent deze club nog een 6-holes oefenbaantje. De Lilla Vik baan is een linksbaan pal aan de Oostzeekust en meer het binnenland in troffen we de Djupedal baan die we bespeeld hebben. Dit blijkt een zeer geaccidenteerde baan te zijn waarbij wij in ieder geval erg ingenomen waren met het feit dat we over een buggy beschikten. Tijdens onze ronde zagen we overigens ook erg veel sportieve Zweedse dames die er niet voor terugdeinsden met een draagtasje de ronde te lopen. Deze fantastisch onderhouden baan ligt in een open terrein waarbij fairways op een aantal plaatsen door lage fruitbomen worden begrensd. (Het staat bezoekers vrij hiervan te plukken en te eten werd ons verzekerd.)  Een vijftal holes ligt in het vlakkere laagste deel van het dal en daar komt hier en daar nog een waterhindernis in het spel. Voor de overige holes is het (hier en daar spectaculair) klimmen en dalen geblazen met de bijbehorende panorama's. Op veel plaatsen is tenslotte aan de horizon de Oostzee te zien.
Geen wonder dat dit voor veel inwoners van Stockholm (slechts 5 uur (!) rijden hier vandaan, Zweden kijken hier niet van op) een favoriete (vakantie-)bestemming is.

Österlens Golfklubb

Vasatrops Golfklubb

Österlens Golfklubb


Vasatorps Golfklubb


Op de hoogte van Helsingborg, een klein uur autorijden boven Malmö, vinden we deze golfclub die maar liefst 57 holes kent en met regelmaat hoge waarderingen  krijgt toegeschreven. Op deze club speelden wij de Tournament Course , een 18-holes-baan, gelegen in een licht geaccidenteerd terrein dat voor een deel veel weg heeft van een duinlandschap. Wij troffen de baan vlak na de extreme hitteperiode van afgelopen zomer. De sporen van het warme weer waren nog goed te zien maar de paar regenbuien die recent gevallen waren hadden gezorgd voor het opkomen hier en daar van pollen gras in een voor het overige kaal veld. Geen ideale omstandigheden dus op deze als voortreffelijk bekend staande baan. Dit euvel is ongetwijfeld binnenkort opgelost en dan is het weer volop genieten hier. Ook voor hoge handicappers is deze baan goed te bespelen. De fairways worden op diverse plaatsen begrensd door uitgestrekte waste-bunkers waar je uiteraard niet in terecht wil komen. Is dat toch het geval dan is je score daarmee overigens niet meteen verknoeid. Kenmerkend is ook dat sommige fairways een doorgang kennen die door muurtjes wordt versmald. Recht spelen is hier dus (zoals altijd al) van groot belang.
Vasatorp is terecht een prima bekend staand resort met kwalitatief hoogstaande faciliteiten als driving range, putting greens, pro-shop en clubhuis inclusief goed restaurant. Manager Pelle Sättare heeft het hier allemaal goed voor elkaar! Dat de receptie tenslotte bemand wordt door de vriendelijke en behulpzame Nederlandse Claartje van Heuven Nilsson maakt dat je je hier snel thuis voelt.

Resultaat van onze inspectiereis: Skåne is als golfbestemming erg geslaagd!

Vasatorps Golfklubb