Golf Gerrec Losone

Golf Gerre Losone

Golf Gerre Losone


Ticino: Swiss quality and Italian lifestyle...


Om de golfmogelijkheden in het Zwitserse kanton Ticino, waar Italiaans de voertaal is, in kaart te brengen opereerden we vanuit Albergo Gardenia in Caslano, een dorpje aan het meer van Lugano. Dit bleek een comfortabele uitgangsbasis gelegen op 15 autominuten van het vliegveld van Lugano en op 20 autominuten van de stad Lugano. Toen we zo’n drie uur na ons vertrek van Schiphol al aan de oever van het meer van Lugano voorzichtig aan

onze espresso nipten hadden we al een vlotte en spectaculaire heenreis achter de rug. De reis was vlot omdat het traject Amsterdam Schiphol – Zurich (de oorspronkelijke naam Kloten wordt tegenwoordig onvermeld gelaten) net een uur vliegen kost en de vliegtijd naar Lugano vervolgens nog geen halfuur bedraagt. Spectaculair was vooral het laatste deel van de

vliegreis waarbij we met helder weer goed konden volgen hoe de piloot van behoorlijke hoogte naar het vliegveld in het dal stuurde langs een uitgekiende route tussen de bergen door en (naar ons gevoel) scherend over enkele heuveltoppen.
De drie golfbanen die Ticino kent zijn gelegen in het zuidelijk deel van het kanton, onderdeel van de Voor-Alpen, een bergachtig gebied zonder dat er sprake is van hooggebergte. De grootste stad van Ticino is Lugano. Dat deze stad een belangrijk financieel centrum is mag blijken uit het feit dat er op een inwoneraantal van ongeveer zestigduizend 77(!) verschillende banken gevestigd zijn. Het welvarende karakter ervan (ook door de eeuwen heen) is de stad nog goed aan te zien. Het autoloze centrum staat vol met ongerepte imposante familiehuizen uit vorige eeuwen en herbergt bijvoorbeeld ook een uiterst chique winkelstraat, de Via Nassa, die laat zien dat de clientèle niet alleen spaarzaam is maar ook geld goed kan laten rollen.
Zoals dat voor het kanton Ticino geldt zo is ook voor de golfclubs in dit gebied de combinatie van Swiss quality and Italian lifestyle kenmerkend. Op de kwaliteit van de banen valt in het geheel niets af te dingen en de Italiaanse invloed blijkt op elk van de drie clubs uit de aandacht voor het clubhuis / restaurant. De sfeer op elk van deze hole 19 verschilt weliswaar maar de luchtigheid en de aandacht voor het genieten is bij alle goed voelbaar.


Golf Club Lugano


Opgericht in 1923 is dit de oudste golfclub in Italiaans Zwitserland. De oorspronkelijke baan is ontworpen door Donald Harradine en in 1992 is gestart met een herinrichting op aanwijzing van Cabell B. Robinson. (Ook in deze baan laat de laatstgenoemde zijn handtekening achter in de vorm van de vele kleine rondingen in de bunkerbegrenzenzing. Door de bewerkelijkheid hiervan is Robinson niet de favoriete architect bij de greenkeepers!)
Het parcours aan de oever van het meer van Lugano voert door dichte bebossing waarin berken, eiken, dennen en ook azalea’s en rododendrons groeien. De baan is mooi maar tegelijk ook pittig niet in de laatste plaats doordat het riviertje de Magliansina in totaal acht maal een hole doorkruist dan wel de begrenzing ervan vormt. Daar komt nog bij dat de fairways over het algemeen betrekkelijk smal zijn. Een ronde op deze baan is dus een pittige opgave in een prachtige omgeving. Nagenieten (of, indien nodig troost zoeken) kan in het verrassend ruime kleurrijk ingerichte restaurant met groot terras op de eerste etage van het van buiten zo simpel ogende clubhuis.

Golf Club Lugano


Golf Gerre Losone


Deze nog betrekkelijk jonge golfbaan (2001) is ontworpen op de tekentafel van Peter Harradine, zoon van Donald Harradine de ontwerper van de hierboven besproken baan. Ofschoon het meer vanaf de baan niet zichtbaar is ligt hij vlak bij het Lago Maggiore. Vanaf elk punt op de baan heeft men zicht op de machtige zuidelijke uitlopers van de Alpen. De holes zijn gesitueerd in een vlak terrein waar een riviertje, dat zich hier en daar tot een plas verbreedt, doorheen meandert. De oevers van deze waterhindernissen zijn met lichtbruine rotsen gemarkeerd. De hele baan kent een weids en open karakter met prettig brede fairways. Een kleine kritische noot geldt het ontbreken van afstandsmarkeringspalen aan de zijkant van de fairway. (Dit manco troffen we ook op de andere hier besproken banen.) Op sprinklers en markers op de grond was de aanduiding wel te vinden maar dat vereiste hier en daar wat speurwerk. Voor zowel beginners als gevorderden is dit een zeer aansprekende baan. Niet onvermeld kan blijven het verrukkelijke overdekte terras waarvandaan men van een zekere verhoging uitkijkt op de lastige slothole 18. Vanaf het terras ziet zo’n hole er zo simpel uit maar in de praktijk...


Golf Club Patriziale Ascona


Deze prestigieuze golfbaan, meermalen de mooiste van Zwitserland genoemd, ligt direct aan het Lago Maggiore. De club is gestart in 1928 en kent daardoor uiteraard nu een volwassen beplanting. De fairways worden omzoomd door hoge imposante bomen en zijn hier over het algemeen niet echt smal. Toch lijkt hier onvermijdelijk dat de bal soms in een over de baan uitstekende kruin terecht komt. Afgezien daarvan is deze statige baan niet echt lastig te bespelen. De baan kent afgezien van het aangrenzende Lago Maggiore maar een bescheiden waterpartij. Alleen bij de holes 2 en 8 komt deze in het spel. Reiswijzer Swiss (Swiss International Air Lines) verzorgt dagelijks vier rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Zürich, met overstap naar Basel, Genève en Lugano
Informatie en reservering: www.swiss.com (best price-systeem, vroeg boeken = voordelig reizen). Web check-in mogelijk vanaf 23 uur voor vertrek.


Voor informatie over (toeristisch) Zwitserland is beschikbaar Callcenter Zwitserland Toerisme, gratis nummer 00 800 100 200 30 (Nederlandstalige service ma-vr), info@myswitzerland.com,  www.MySwitzerland.com. Mondelinge informatie, gratis toezending brochures, indien gewenst boeking verblijf en reis. Publicaties: algemene brochures over Zwitserland en regio’s, reizen met openbaar vervoer, accommodatie, wandelen, enz.
Informatie over de regio Ticino: www.ticino.ch

 

Fotografie
Jan G.M. van der Burg

Golf Club Lugano

Golf Club Patriziale Ascona